14.09.2009 –– interiér –– Ondřej Krynek

Celosvětově oblíbený sociální server Facebook má nové kancelářské prostory. Firma svých 700 zaměstnanců z deseti roztroušených kanceláří schovala pod jednu střechu v kalifornském městě Palo Alto a s designéry ze Studio O+A pro ně připravila na 14 tisících metrech čtverečných designové a přesto ležérní prostory.

Komunitní server Facebook, který má více jak 250 milionů uživatelů po celém světě, vzal všech 700 svých zaměstnanců a přesunul je pod jednu střechu bývalé továrny Agilent Technologies, která nabídla neuvěřitelných 14 tisíc metrů čtverečných užitných prostor. Nově se tak firma nachází v oblasti Stanford Research Park v šedesátitisícovém městě Palo Alto ve státě Kalifornia a nikoliv na deseti různých místech rozesetých po okolí.

Facebook si na pomoc s interiérem vzal sanfranciské Studio O+A, které již realizovalo firemní interiéry například pro Paypal nebo Levis. Designéři šli na navrhování interiéru vychytrale a spoléhala na pomoc od samotných zaměstnanců. Udělala celospolečenskou anketu, ve které se dotazovala na to, co by sami zaměstnanci očekávali od nového sídla. Facebook si navíc stanovil speciální poradní výbor ze zaměstnanců, který s týmem designérů při návrzích spolupracoval.

Společnost si za cíl dala vytvořit několik designově odlišných míst jimiž by se dalo volně procházet než udělat jeden firemní styl, a to už proto, že každá divize je jinak orientovaná a má ráda něco jiného. Interiér měl tedy mít vzezření ručně vyrobeného až domáckého prostředí, které bude soudržné díky výběru barev a vzorů. Do samotného středu bylo umístěno vedení, otevřené prostory nechávají lidem možnost seznamování a kavárny i malé rozeseté kuchyně pokračují v gastronomické tradici nabízení jídel po celý den.

V interiéru najdeme velké množství nejrůznějších zákoutí vybavených podobně jako designové obývací pokoje, konferenční místnosti, kuchyně i třeba klubovny. Mezi nábytkem je nejvíce zastoupena značka Vitra a to nejen houpacími a kancelářskými židlemi, pohovkami a křesly. Dalšího využití se dočkaly i původní průmyslové stropy nebo žlutý jeřáb. Najdeme zde energeticky úsporné osvětlení, recyklovatelné materiály a příjemné teplé pastelové barvy. Venku se nachází stůl pro stolní tenis, dráha pro skateboard a další zelená místa pro rekreaci.

Foto a zdroj: Studio O+A