16.05.2020 –– interiér –– Ondřej Krynek

Interiérové studio SMLXL dokončilo v pražském Podolí rekonstrukci mezonetového bytu v pavlačovém domě z 90. let. Minimalistický interiér s industriálními prvky získal svůj styl odhalením stěn a stropů na původní konstrukční prvky. Doplňkovou barvu k šedé se stala modrá, jenž se projevuje na schodišti a některém vybavení.

„Potěšilo nás, že se klienti betonových povrchů nebáli a od začátku jsme v tomto byli naladěni na stejnou vlnu. Občas slýcháme, že jsou naše interiéry studené a díky surovějším povrchům vypadají jako nedodělané, ale to, že se naše práce nelíbí každému, je v pořádku. Každý vnímáme barvy a jejich odstíny jinak. My třeba vidíme barevnost a živelnost skrytou v deseti odstínech černé nebo šedé barvy, neméně důležité jsou pak i různé struktury a materiály,” vysvětluje architektka Klára Valová z SMLXL.

Architektky Klára Valová a Eva Mohylová v obou dvou patrech, jejichž užitná plocha je celkem 98 metrů čtverečních, odhalili železobetonový skelet budovy a další povrchy opatřili betonovou stěrkou. Industriální nádech rozbíjí modrá. Nejvýraznějším prvkem je ocelové zavěšené schodiště, které spojuje spodní patro s kuchyní, toaletou a vstupní halou s vrchním patrem, kde je ložnice, koupelna a obývací pokoj s pracovnou.

Dispozice původního bytu se těmito zásahy zcela proměnila. Kuchyně byla původně umístěna třeba hned za vstupem. „Původně majitelé tento pokoj vůbec nevyužívali, sloužila jen jako sušárnu prádla a v podstatě skladiště. Přitom díky balkonu jde o jeden z nejhezčích pokojů z celého bytu. Spojením s balkonem jsme navíc prodloužily plochu a pocit z celého bytu. Najednou tak získal na velkorysosti,” dodává Valová.

Čtěte další články na téma bydlení

Foto: Kiva
Zdroj: SMLXL