16.06.2020 –– interiér –– Ondřej Krynek

Nizozemské studio Modijefsky dokončilo na jižní straně Amsterdamu velkou rekonstrukci 119 let staré kavárny zvané Café Bos. Neútulný, vizuálně těžký a staromódní prostor už dávno nebyl tím, co dnešní návštěvníci bister a barů chtějí. Architekti místu proto vrátili starého ducha a hřejivou atmosféru.

Pro osmičlenný tým architektů, designérů a grafiků ze studia Modijefsky to byl na první pohled lehký úkol. Budova z oranžových cihel pamatovala kavárnu v přízemí více jak sto let a proto bylo snadné odrazit se od historie a dostat do místa trochu té klasiky, tradice a všechny ty hlavní prvky.

Začalo se u názvu, který je krátký úderný a přátelský. Pokračovalo se exteriérem, kde byly příliš velké a převislé markýzy nahrazeny vzdušnějšími, pruhovanými a doplněnými o oranžová světla. Posezení na dřevěných židlích místo mohutných křesel k bistru sedí. Stejný princip byl nastole i uvnitř ve 147 metrů velkém interiéru, který je rozdělen na tři části.

Vstupu dominuje bar se zrcadly, klasickými obklady a neony. Atmosfera je hřejivá díky nažloutlým sklům a oranžovým skleněným svítidlům. Dlažba je trochu nádražní retro, ale skvěle se hodí k dřevěným, koženým lavicím a masivnímu dřevěnému nábytku v hodně retro tvarech. Vše je nové, ale na viditelně dobře vybrané retro. Dekorací stěn jsou jen pruhy zrcadel, svítidla nebo obrazy a kresby.

Čtěte další články na téma kavárnabar

Foto: Maarten Willemstein
Zdroj: Studio Modijefsky