18.06.2020 –– interiér –– Ondřej Krynek

V hlavní budově Českého rozhlasu ve Vinohradské ulici v Praze vzniklo nové Radiocafé Vinohradská 12. Téměř sto let stará budova postavená ve funkcionalistickém stylu donedávna v přízemí nabízela komerční jednotky. Architekti z ateliéru CMC architects zde vytvořili kavárnu, jejíž estetika odkazuje na budovu z 30. let. Elegantní prostor hojně využívá dřevo.

„Vchod z ulice vede do prostoru s barem a je výškově zarovnán s ulicí na rozdíl od hlavního kavárenského prostoru. Ten je z důvodu dispoziční čistoty a uživatelnosti oddělen od baru několika schody a propojen se vstupní halou historické budovy. Pro povrchy a materiály používáme teplou paletu barev v kombinaci s bílým sklem, které odkazuje na mramorový obklad ve vstupní hale. Dubová podlaha, mosazný bar se zábradlím, kožené lavice a mramorové stoly zastupují materiály, které se používají již staletí,“ uvádí architekti Vít Máslo a David Richard Chisholm.

„Duplikujeme rytmus sloupů ze vstupní strany haly do prostoru kavárny, abychom lépe uspořádali prostor a vytvořili malé pauzy mezi skupinami stolků. Dělení prostoru akcentujeme zlatými kruhy v akustickém podhledu. Velká prosklená příčka s dvoukřídlými dveřmi do vstupní haly je historickou replikou dle stávajících dveří v hale, přičemž zároveň splňuje akustické a požární požadavky projektu. Zdvojená skleněná stěna je zase čistě funkčním prvkem, který tlumí hluk z ulice. Díky tomuto zdvojení nebylo nutné zasahovat do památkově chráněné fasády,“ dodávají s tím, že díky provozu kavárny s rozhlasovým vysíláním byla kladen velký důraz také na akustiku prostoru.

Celkový prostor o užitné ploše 150 metrů čtverečních se za dva roky proměnil dle očekávání. Nevkusné obchodní prostory byly nahrazeny místem otevřeným veřejnosti, určeným pro interakci, s příjemným prostředím. Krom kavárenského využití může být prostor využit také k živému vysíláno, na což je připraven ukrytými přípojkami. Velmi kladně je pak potřeba hodnotit vnější estetiku budovy, které se vrátila funkcionalistická podoba, minimálně v přízemí.

Čtěte další články na téma kavárna

Foto: BoysPlayNice
Zdroj: CMC architects