20.07.2020 –– interiér –– Ondřej Krynek

Japonské designérské studio Nendo dokončilo jeden z velkých projektů. V čínské Šanghaji rekonstruovali obchodní dům Shanghai Times Square, který je zaměřen převážně na módu. Fasádu jedenáctipodlažní budovy ozdobili světelnými závěsy a interiér přetvořili světlými materiály ve stylu inspirovaným divadlem.

Nelehký úkol dostalo Nendo, když měli navrhnout zásadní proměnu Shanghai Times Square, které má dvě podzemní a devět nadzemních podlaží o celkové užitné ploše 53 200 metrů čtverečních. Obchodní dům má 170 nájemníků včetně renomovaných módních značek a několik restaurací a barů. Přístup do budovy byl však komplikovaný stejně jako orientace v něm.

Došlo tak na zásadní změnu. Nendo navrhlo jako hlavní téma divadlo. Už fasáda byla proměněna tak, že z dálky připomínají světelné vertikální pásy závěsy. Stejný motiv se propisuje do celého interiéru. Hlavní átrium je zdobené ocelovou konstrukcí s ocelových bílých latí připomínající jemné záclony. Důležitým prvkem je oblouk a z materiálů pak mramor, bělené dřevo, mosaz a bílá výmalba. Díky tomu působí interiér světle a útulně.

V domě vzniklo krom obchodních prostor několik zákoutí připomínající VIP salónky pro konzumaci a odpočinek, speciální stravovací podlaží, recepce pro návštěvníky, zcela nové toalety a mnoho dalších míst. Zajímavostí je obložení mramorem s obloučky připomínající závěsy a také vnitřní značení s piktogramy, které jsou jednoznačným dílem studia Nendo.

Čtěte další články na téma obchodNendo

Foto: Takumi Ota
Zdroj: Nendo