31.08.2020 –– interiér –– Ondřej Krynek

Slovenský architektonický ateliér Kilo Honč dokončil v Bratislavě loftový byt v jednom z bytových domů v nejstarší sídlištní části ve městě. Světlý byt s poměrně malou výměrou dostal otevřenou dispozici s propojenými funkcemi a velmi příjemnou atmosféru. Zrušeny byly nepotřebné prostory a nahrazeny těmi podstatnými.

„Původní stav bytu po letech používání neodpovídal potřebám rodiny. Proběhly drobné, ale důležité úpravy. Cílem bylo dosáhnout maximálního využití prostoru, otevřenost, nové velkorysé úložné prostory. Denní zóna bytu musí fungovat pro velkou pětičlennou rodinu. Funkčně – provozní členění prostoru určuje mobiliář, ne příčky. Ten celkový prostor definuje, rozděluje, ale zároveň mu dodává ucelený charakter. Obývací pokoj, kuchyň, jídelna, herna, čítárna i hudební místnost… Vše je jeden multifunkční prostor – velký, modifikovatelný a transparentní,“ uvádí architekti Richard Kilo a Matej Honč.

„Nosným dispozičním prvkem je nové uspořádání kuchyně, které je aktivně propojené s obývacím pokojem prostřednictvím obousměrně řešeného modulárního sofa. Jelikož v pětičlenné rodině se poměrně dost vaří, je to opravdu ústřední komunikační prostor pro všechny členy,“ dodávají.

Architekti museli u bytu s plochou jen 67 metrů čtverečních hodně kalkulovat s místem a proto zrušili nepotřebné prostory jako je například technická místnost a nahradili ji kuchyní. Velmi příjemné je i otevření krovu, které dodalo bytu větší vzdušnost. Celkově velmi povedený interiér se uchází o cenu Interiér roku.

Čtěte další články na téma bydlení

Foto: Matej Hakár
Zdroj: Kilo HončInteriér roku