13.11.2020 –– interiér –– Ondřej Krynek

Portugalský architekt Paulo Merlini dokončil v malé portugalské vesničce Valongo zcela nový Restaurante Barril. Pro majitele, který si plánoval otevřít restauraci devět let, navrhl do původního prostoru s řadou efektní sloupů restauraci odkazují na původní portugalská vinařství. Dřevěné sudy mají i funkční využití.

Když dostal architekt se svým týmem projekt, začali jej analyzovat a přišli na to, že prostor restaurace o oužitné ploše 150 metrů čtverečních musí být navržen tak, aby dopravil hosta rychle do prostředí ponurého sklepa. Prostor totiž jako sklep vypadal, i když na jedné straně má velká okna.

Paulo Merlinise rozhodl zachovat původního ducha místa, naopak umocnit jej. Řadu zdánlivě nevyhovujících sloupů obrátil ve svůj prospěch. Restauraci pojal jako vinný sklep, kde se víno vyrábí. Strop obložil dřevem kvůli hřejivosti prostoru, sloupy nechal opravit na nadčasovou šedou a vestavěl sem několik dřevěných příček se dveřmi, které působí jako by to byla klasická vrata.

Do prostoru rozmístil stoly s tradičními dřevěnými židlemi. Jednotlivé sedící od sebe oddělil dřevěnými sudy, které tu nejsou jen pro efekt, ale také aby zlepšily akustiku. Zajímavé je i řešení mnoha detailů jako napojení podlahy, obložení některých zdí a vestavěný nábytek ve starém duchu.

Čtěte další články na téma restaurace

Foto: Ivo Tavares
Zdroj: Paulo Merlini