04.01.2021 –– interiér –– Ondřej Krynek

Lotyšský architektonický ateliér Gaiss dokončil interiér Dětské knihovny v Lotyšské národní knihovně v hlavním městě Rize. Architekti dostali za úkol vytvořit prostředí, které by povzbuzovalo děti , aby objevily radost z listování v knížkách. Vytvořili proto ze dřeva příjemný interiér s pódii a prolézačkami, kde je řada míst ke čtení. Zajímavostí jsou červené stromy.

Nový design jednoho z podlaží Národní knihovny je postaven na velkých knihovnách od podlahy po strop. Jsou vyrobené ze světlého dřeva, jenž je hlavním materiálem celého dětského oddělení. Příjemné prostředí je zde nastoleno rozdělením prostoru jen menšími oddělenými zálivy. Jako dominanta je tu pódium z kostek s několika velkými polstrovanými schody a prolézačka podobná věži.

Akcentem je zde k neutrální šedé výrazná červená. Najdeme ji na polstrování, malých taburetech ve tvaru balvanů i na sérii šesti přírodních kmenů borovice. K posezení slouží i sedadla v knihovně, která stejně jako další místa vyzdobila Rūta Briede. Interié je flexibilní a podle aktuálního programu je možné čítárnu proměňovat.

Čtěte další články na téma knihovna

Foto: Ansis Starks
Zdroj: Gaiss