15.08.2019 –– umění –– Ondřej Krynek

Telavivští architekti z ateliéru HQ Architects vytvořili efektní intervenci na historické budově Hansen House z roku 1887. Z budovy se stalo centrum designu, médií, technologií a kultury. V rámci této proměny zde vznikla instalace 90 Degrees, která vytvořila růžové vyhlídkové schody okolo budovy a nad ní.

Nedaleko centra Jeruzaléma, v místě, kde v lednu 2018 dokončil český architekt Martin Rajniš dřevěnou rozhlednu Ester, byla v roce 1887 postavena nemocnice, která v tehdejší době léčila malomocenství. Po více jak sto letech slouží historický komplex budov jako kulturní centrum, které jednou za rok během Jerusalem Design Week ožije ještě větším životem.

U této příležitosti zde HQ Architects navrhli a postavili instalaci 90 Degrees. Chtěli udělat intervenci do budovy, která by objekt ukázala v novém úhlu pohledu, oživila dění a nabídla i něco navíc. Z moderního lehkého lešení proto vystavěli z podlouhlé strany budovy schodiště, jenž návštěvníky vynese na plošinu nad střechu bývalé nemocnice. Zde se každý může pokochat pohledem na budovu i město.

Stezka instalace 90 Degrees však vede dále a přes střechu se přehoupne do nádvoří. V podstatě se tak jedná i o alternativní vstup do objektu. I když zde byla instalace jen několik málo dní, stojí za pozornost díky svému lehkému, ekologickému a promyšlenému řešeí.

Čtěte další články na téma uměníIzrael

Foto: Dor Kedmi
Zdroj: HQ Architects