10.11.2021 –– architektura –– Ondřej Krynek

Britský architektonický ateliér Zaha Hadid Architects dokončil v čínské městě Guangzhou novostavbu kancelářské budovy Infinitus Plaza. Futuristicky tvarovaná budova je tvořena dvojicí propojených organicky tvarovaných objemů spojených mostem. Díky tvarům budov je docílen pomyslný symbol nekonečnosti. Nejzajímavější je perforovaná fasáda.

Nová kancelářská budova vznikla v oblasti bývalého letiště Baiyun, které je tak přímo spojené s centrem města Guangzhou, ale také přilehlými parky. Patrik Schumacher se svým týmem dostali za úkol navrhnout a postavit novou kancelářskou budovu pro společnost Infinitus China. Cílem bylo vytvořit pracovní prostředí, které by podporovalo konektivitu, kreativitu a podnikavost.

Infinitus Plaza je tvořeno dvěma budovami se zaobleným obdélníkovým půdorysem, kde každá z budov má centrální atrium vnášející do interiéru přirozené denní světlo. Budovy jsou spojeny dvěma mosty ve dvou různých úrovní, které se vzájemně kříží. Cílem designu je navodit dojem nekonečnosti a to v uspořádání architektury, tak vnitřních prostor.

Celková užitná plocha budov je 185 643 metrů čtverečních. Nejzajímavější jsou ochozy s perforovanou kovovou fasádou v měděných odstínech. Do interiéru se přenáší organické pojetí fasády a například tak zaoblené výřezy, oblá prosklená fasáda atria, zdobení vnitřních stěn, liniová osvětlení i klenutí stropů. Krom kancelářských prostor najdeme uvnitř laboratoře, výzkumná zařízení, relaxační zóny, tělocvičnu, restaurace i kavárnu.

Čtěte další články na téma Čína, GuangzhouZaha Hadid Architects

Foto a zdroj: Zaha Hadid Architects