3. dubna 2020 –– architektura –– Ondřej Krynek

Barcelonská dvojice architektů Anna & Eugeni Bach dokončila v severošpanělském městečku La Brisbal realizaci projektu Dirk and The Chocolate Factory. Jedná se o přestavbu staré kamenné výrobny na čokoládu na velmi stylové bydlení.Třípodlažní objekt si ponechává svého génia loci.

Anna & Eugeni Bach dostali před několika lety nelehký úkol. V centru malého města La Brisbal měli přestavět bývalou továrnu na čokoládu nacházející se v bloku domů z konce 19. století. Kamenná stavba má tři podlaží, přiznaný stavební materiál a každé patro postavené jinou konstrukční technologií. I tvar a dispozice stavby nebyly ideální.

Nová rodina si cenila původní charakter budovy, proto architekti chtěli zachovat maximum původního, jen přestavět nezbytné pro potřeby bydlení. V přízemí byly ponechány původní klenbové stropy, v prvním patře železné překlady a ve druhém patře původní trámy střechy. Renovováno bylo zdivo a vyměněna okna i dveře do jednotné zelené, které objekt hezky oživují.

Pro pobyt venku vznikla z nádvoří terasa s bazénem, ze střechy jednoho křídla pak krytá terasa pro relaxaci ve stínu. V přízemí najdeme obývací pokoj s kuchyní a jídelnou. V první patře další obytné místnosti a v posledním patře ložnice. Vybavení je laděno do decentní bílé, opakuje se tu maximálně stejné zelená barva jako je u oken a dveří.

Čtěte další články na téma konverze

Foto: Eugeni Bach
Zdroj: Anna & Eugeni Bach