26.01.2021 –– architektura –– Ondřej Krynek

Architekti z aténského ateliéru Mold Architects dokončili originálně řešenou vilu na řeckém ostrově Serifos. Místo toho, aby vilu vystavěli nad zemský povrch, rozhodli se ji zahloubit pod zem. Řešení má hned několik výhod. Vila připomínající jeskyni nabízí luxusní bydlení.

Skalní zátoka na ostrově Serifo se jen velmi zřídka obydlena. Můžou za to skalní masivy nepříliš hodné k výstavbě, vyprahlá půda bez většího množství zeleně, nedostupnost moře i silný vítr. Architekti z Mold Architects se se vším statečně vypořádali. Místo toho, aby postavili klasický dům nad zemským povrchem, vytvořili dům inspirovaný jeskyní.

Pozemek v mírném svahu si rozdělili na obdélníkovou mřížku a v podstatě celý dům zapustili pod zem. Vznikla tak v podstatě čtyřpodlažní vila, kterou při příjezdu značí pouze nízká kamenná zídka, vše ostatní je před větrem v zákrytu. V interiéru o celkové užitné ploše 360 metrů čtverečních velkou část zabírají schody a chodby, což je dáno řešením domu.

Přesto zde najdeme dvě ložnice, vnitřní átrium se zelení, prostorný obývací pokoj s kuchyní a jídelnou, bazén nahrazující nepřístupnost moře a několik teras pro posezení s výhledem na moře. Víla tak nabízí vše nezbytné pro plnohodnotné celoroční bydlení.

Čtěte další články na téma Řeckobydlení

Foto a zdroj: Mold Architects