26.02.2021 –– architektura –– Ondřej Krynek

V údolí řeky Dyje ve Znojmě postavili architekti z ateliéru Kuba & Pilař novostavbu rodinného domu. V proluce vznikl moderní objekt respektující uliční čáru a svou hmotou i okolní domy. Podlouhlý domek se zelenou šikmou střechou se však zvedá dozadu směrem do svahu.

„Dům má do nábřeží tři nadzemní podlaží, do svahu podlaží jedno. Severní část domu, která je orientovaná do nábřeží, je zkosená a tvoří šikmou střechu navazující na střechy sousedních domů. Zbývající část vrchní hmoty pokračuje střechou plochou. Střecha je po celé své ploše zelená a opticky přechází do stoupající zahrady. Do zelené plochy střechy jsou vyříznuté dva asymetricky umístěné okenní otvory dětských pokojů a obytného prostoru,“ uvádí architekti z ateliéru Kuba & Pilař.

„Východní stěna hmoty je vysunutá a ustoupená, umožňuje tak prosvětlení ložnice a prostoru chodby ve 2.NP. Hlavní obytný prostor je umístěný v nejvyšším podlaží a je propojený s venkovní terasou a zahradou na jižní straně. Díky tomu, že obytný prostor není po celé své délce dělený, může využívat jak jižní slunce procházejícího ze zahrady prosklenou stěnou jídelní části, tak výhledy na sever do údolí. Právě krásné výhledy do údolí řeky Dyje a na protilehlé skalní svahy s významnými historickými památkami Znojma jsou největší devizou obytného prostoru a celého rodinného domu,“ dodávají k projektu jehož zajímavostí je venkovní schodiště zajišťující přístup na terasy a zahradu za domem. Stejně na první pohled neviditelné jako schodiště je i skrytá garáž pro jedno auto.

I třetí nadzemní podlaží nabízí obytný prostor s veškerým zázemím včetně kuchyně a krbu. Oddělujícím prvkem obytného prostoru je kuchyňská linka, kde je oddělena pohodlná část a jídelní část, kterou je možné příjemně otevřít do terasy. Celková užitná plocha interiéru je 186 metrů čtverečních. Projekt vznikal devět let.

Čtěte další články na téma bydlení

Foto: BoysPlayNice
Zdroj: Kuba & Pilař