02.03.2021 –– architektura –– Ondřej Krynek

Na severu Švédska na ostrově Fårö postavilo místní studio Lookofsky Architecture rekreační domek Field House. Skládá se ze tří malých propojených dřevěných domků, kde každý má svou specifickou funkci. Interiér je celý obložený dřevěnou překližkou a vytváří útulné a moderní prostředí jako útek před civilizací.

Relativně malý švédský ostrov Fårö má jen asi 500 stálých obyvatel. Lookofsky Architecture sem do nedotčené krajiny umístili malý domek, který ze třech menších propojených domků skládá jeden celek. Fasáda domku je stejně jako střecha obložena deskami z masivního modřínového dřeva, jenž perfektně zapadá do krajiny.

Field House je inspirován tradičními domky ve starých rybářských vesnicích. Moderním přístupem tam byla přidána vstupní část s betonovou podestou a stejně pojatá terasa. I tato část je barevně upravena, aby připomínala vápencové podloží v Gotlandu. Čtvercové otvory nechávají prorůstat místní přírodu a vytváří tak přechod mezi okolní přírodou a domem.

Interiér je rozdělen na tři části. Hlavní obytná je spojena s kuchyňským koutem. Separátní jednotkou je ložnice a zvlášť je oddělena jednotka pro čtení. Celý interiér včetně stropu je obložen překližkou což prostor opticky zahřívá a hezky tak zapadá do krajiny. Celková užitná plocha domku je 51 metrů čtverečních.

Čtěte další články na téma bydlení

Foto a zdroj: Lookofsky Architecture