04.04.2021 –– architektura –– Ondřej Krynek

Architekti z ateliéru ZJJZ postavili v čínském borovicovém lese malý domek The Mushroom. Má pohádkové tvary připomínající obří houbu. Dům s kruhovým půdorysem nabízí pouze malý užitný prostor. Důležité je spojení obyvatel s okolní přírodou.

Domek se nachází na okraji lesa a vede k němu cestička z dřevěných prken. Hmota samotného domku není úplně malá, ale je značně odlehčená tím, že je usazení na čtyřech drobných sloupcích. tímto krokem se zdá, že stavba s kruhovým půdorysem se tak trochu vznáší. Do domku vede schodiště napojené na monolitickou hmotu předsíně s malými okénky.

Samotný domek je tvořen masivní základnou, které lemuje panoramatické okno vyhlížející okolo asi 300 stupňů do krajiny. Interiér o celkové užitné ploše pouhých 50 metrů čtverečních nabízí dva základní svazky. Přízemí krom vstupní části zahrnuje ložnici s posezením v křesílkách. Dále zde najdeme koupelnu a schodiště do prvního patra.

V prvním patře se nachází dětský pokoj. Interiér je obložen dřevem a vybrané prvky, převážně v koupelně pak obloženy dlažbou imitující kámen. Díky výběru materiálů, včetně granolitického betonu, domek hezky zapadne do okolní krajiny. Materiály na budově budou navíc postupně stárnout a domek tak s lesem splyne ještě o něco lépe.

Čtěte další články na téma bydlení

Foto a zdroj: ZJJZ