20.04.2021 –– architektura –– Ondřej Krynek

Dánský architektonický ateliér Bjarke Ingels Group neboli BIG navrhl nové centrum vývoje a výzkumu pro čínskou značku Oppo. Bude stát ve městě Hangzhou a bude mít futuristický tvar písmene O. Krom rafinovaného tvaru bude také ekologicky a ekonomicky udržitelná. Z velké části budovy bude výhled do okolní zeleně.

Čínská značka Oppo vznikla teprve v roce 2004, ale během krátké doby se stala jednou z největších čínských společností o oblasti mobilních telefonů. Právě proto si může dovolit stavět si futuristické budovy od slavných světových architektů jako nedávno představené sídlo od Zaha Hadid Architects. S dánským ateliérem BIG začala spolupracovat v roce 2019 na návrhu centrály vývoje a výzkumu včetně urbanistického řešení okolí.

Bjarke Ingels se svým týmem navrhovali novou budovu do parku o rozloze 10 000 metrů čtverečních s přírodním jezerem. Pozemek se nachází podél hlavní přístupové silnice do města a budova tak bude pomyslnou branou do města. Tvar budovy je válec seříznutý pod specifickým úhlem tak, že výsledek připomíná z čelního pohledu tvar písmene O. Ve středu budovy bude volné prostranství pro setkávání a prezentace.

Celkově bude budova nabízet 161 tisíc metrů čtverečních kanceláří a 68 tisíc metrů čtverečních prodejní plochy. Hlavní snahou návrhu je dostat do interiéru maximum přirozeného denního světla a přesto postavit budovu ekologickou a energeticky soběstačnou. Termín dokončení zatím není znám.

Čtěte další články na téma BIGHangzhou

Foto a zdroj: BIG