29.04.2021 –– architektura –– Ondřej Krynek

Architekti z ateliéru Compass postavil na vrcholu Malé Poľany na hřebeni Spišské Magury sérii menších budov pro letní i zimní návštěvníky areálu Bachledka. V nelehkém úkolu se jim podařilo ukrýt moderní stavby restaurace, ubytování a konferenčního centra z velké části pod zemský povrch.

„Snažili jsme se minimalizovat hmotu na vrcholu kopce, ponechali jsme jen nezbytný velín lanovky a výstupní objekt z chodníku korunami stromů. Všechen ostatní objem vybavenosti je osazen v terénu a jediné viditelné fasády jsou ty prosklené, zajišťující prosvětlení a výhled na Belianské Tatry. Umožnil to ideální tvar terénu – svah je orientován na jih směrem k Belianské Tatry. Maximálně splynutí s terénem jsme dosáhli zelenou střechou na úrovni plató vrcholu kopce a zkosenými hranami střechy,“ uvádí architekti Juraj Benetin, Matej Grébert a Roman Janata.

„Jednou z největších výzev bylo dosáhnout bezbariérový přístup z horního plató na spodnější úroveň terasy restaurace a pak dále až k vstupu na chodník korunami stromů. Dosáhli jsme to pomocí exteriérového schodiště přes které traverzuje rampa. Takové řešení ušetřilo hodně místa na nejdůležitější jižní fasádě. Opakovaný detail schodorampy zároveň minimalizuje počet prefabrikovaných betonových dílců. Navíc, kvůli zkrácení délky schodorampy se celá střecha – plató svažuje směrem ke schodišti. Polámaný a zešikmený strop v interiéru je tedy odvozen od potřeby splynutí s terénem a od pěších toků,“ dodávají.

Projekt s celkovou užitnou plochou 2 075 metrů čtverečních nabízí restauraci s terasou a výhledem do krajiny, ubytování se třemi apartmány, dětský koutek i malé konferenční centrum schopné proměnit se na učebnu. Interiér je pak stejně jako architektonické řešení důkazem o promyšlenosti, kde se snoubí přírodní materiály s moderním řešením, nadčasovým nábytkem, efektními světlíky a mnoha dalšími prvky.

Čtěte další články na téma Slovensko

Foto: BoysPlayNice
Zdroj: Compass