04.05.2021 –– architektura –– Ondřej Krynek

V americkém městě Beaverton ve státě Oregon byl pro sportovní značku Nike postaven parkovací dům La Garage, který se zcela vymyká běžným parkovacím domům po světě. Moderní či spíše nadčasová stavba spojuje architekturu se sportem a to především ve svém okolí. Architekti inspirováni atletikou zde vytvořili multifunkční prostory a sportovní dráhy.

„Jako místo, kde dochází k přechodu od řidiče k chodci, je La Garage spojením aktivit pro lidi přijíždějící na kampus. Návrh rozbíjí typickou hmotu parkovací konstrukce, poskytuje příležitosti pro denní světlo a vytváří mezi nimi prostor s wow efektem. Veřejné kryté nádvoří vytesané do středu budovy, které podporuje náhodné setkání, neformální setkání a spolupráci. Nádvoří je obklopeno třemi stranami podsvíceného skla s ikonickými olympijskými atlety a stojí naproti školnímu areálu kampusu,“ uvádí architekti z ateliéru SRG.

Díky inovativnímu řešení, kde cílem nebylo zastavět maximum možného prostoru, ale udělat ze stavby víceúčelovou budovu či prostor, zde mohou zaměstnanci i jejich děti využívat další funkce. Najdeme tu například skluzavku do dvora, pogumované pyramidy, kladinu a běžeckou dráhu. Na nádvoří jsou navíc k dispozici kola, která snadno spojují lidi z garáže s kampusem.

Nemalý objekt o celkové užitné ploše 37 000 metrů čtverečních pomáhá narušit klasický design parkovacích domů nejen okolím, ale také nakloněnou fasádou z perforovaných částí a barevnými akcenty v oranžové pro vjezd, schodiště a boční fasády. Zbylá barevnost je ukrytá vevnitř a odděluje výraznou grafikou různá podlaží pro snazší identifikaci parkovacího místa.

Čtěte další články na téma parkovištěNike

Foto: Andrew Pogue
Zdroj: SRG