07.06.2021 –– architektura –– Ondřej Krynek

Dánský architektonický ateliér BIG představil svůj návrh na proměnu 130tisícového švédského města Västerås, které najdeme severozápadně od Stockholmu. Plán počítá vytvořit dopravní uzel, který bude integrovat různé druhy dopravy a současně udělá město atraktivnější. Návrh počítá s jedním velkým zastřešením připomínajícím vlnobití.

Projekt počítá ve dvou fázích s razantní proměnou centra města. Vlakové nádraží kousek od centrálního náměstí je již řadu let, ale celá oblast je poměrně neutěšená. BIG proto navrhli proměnu, kde by se vlaková nástupiště v první fázi přikryla velkou prosklenou budovou se střechou připomínající vlnobití.

Došlo by ke sjednocení nástupišť, napojení na městskou autobusovou dopravu, přidány by byly podchody, vznikl by zde multifunkční prostor, menší posezení v zeleni, napojení na cyklostezky i hřiště pro děti. Ve druhé fázi by vznikl obdobný objekt opodál.

Bjarke Ingels se svým týmem použili velkou míru prosklení u fasády a střechu ze dřeva. Design budovy díky střeše s překrývajících se trojúhelníků evokuje špičky vln nebo štíty hor. Dominanta města je již v přípravě a dokončení se plánuje v nejbližších letech.

Čtěte další články na téma nádražíŠvédsko

Foto a zdroj: BIG