20.06.2021 –– architektura –– Ondřej Krynek

V malé obci Hluchov, které najdete nedaleko Prostějova, byl rekonstruován chátrající obecní úřad. Dvojice ateliérů Fuuze a Public opravili fasádu, přistavěli malou část domu, do původní krásy obnovili interiéry a pod jednu střechu spojili hned několik služeb. Nejlepší na projektu je i jeho vizuální střídmost.

„Obecní úřad Hluchov – původně renesanční tvrz přestavěná na barokní zámek, v 19. století sklady a kanceláře drahanovického cukrovaru. Po znárodnění byla budova modernizována pro kanceláře MNV, JZD a osvětovou besedu. Dnes obecní úřad, knihovna a společenský sál s výčepem,” uvádí architekti Jiří Markevič, Jaroslav Sedlák a Vendula Markevičová.

Dvojice ateliérů provedla nečekanou obměnu na dnešní poměry, kdy se obdobné obecní budovy většinou zateplí a fasády křiklavě nabarví. V tomto případě ožila fasáda bílou barvou, vystoupila z nich dřevěná okna a dveře, vznikl zde v podstatě nerozpoznatelný přístavek a vše přikryla černá střecha v původním tvaru.

Ještě větším překvapením je interiér, kde byly do původní krásy obnoveny klenuté stopy, ve společenském sále stropy z původních trámů, vznikl zde nadčasově řešený výčep s knihovnou. Architekti nechali od profesionála řešit i grafický design, takže vás u vstupu do budovy přivítá elegantní nápis místo obyčejné cedule. Celé řešení si tak zaslouží pochvalu a není divu, že je realizace nominována na Českou cenu za architekturu.

Čtěte další články na téma rekonstrukce

Foto: BoysPlayNice
Zdroj: FuuzePublic Atelier