07.07.2021 –– architektura –– Ondřej Krynek

Kousek za hlavním náměstí ve Vysokém Mýtě vyrostla minimalistická přístavba kanceláře, jejíž tvar byl definován místem i okolím. Monolitický stavba oplechovaná hliníkem se svou efektní fasádou vymyká okolním domům, přesto pokračuje a navazuje na své okolí. Uvnitř věže najdeme tři funkční podlaží.

„Nevelký dvorek, ve vnitrobloku za hlavním náměstím, je vymezen slepými zdmi sousedních objektů, vše je zde natěsno. Tyto limity daly přístavbě tvar věže s minimálním půdorysem a natlačily ji na samou hranici, do severní části pozemku. Dvůr tak zůstal vzdušný a zároveň stavba v této pozici nestíní ani neovlivňuje okolní objekty,“ uvádí architekti Martin Prokš a Marek Přikryl.

„Reflexní fasáda z hliníku odráží pestrý svět zadních dvorků, ze kterého přístavba čerpá svůj tvar i charakter a kam zároveň svou siluetou a přítomností přispívá. Osazením v druhém plánu je však z pohledu chodce neviditelná. Z důvodu omezeného přístupu na staveniště, proveditelnosti a rychlosti výstavby byl zvolen lehký dřevěný skelet, založený na pasech, s trámovými stropy a provětrávanou falcovanou fasádou, použitou zároveň i jako střešní krytina,“ dodávají.

Téměř 12 metrů vysoký dům má jednoduchou dispozici, kdy na každém ze tří podlaží najdete jednu místnost. V přízemí najdeme jednací místnost, které má skryté schodiště do dalších kancelářských podlaží. Příjemným prvkem interiéru jsou velká okna. Přízemí má interiér zabalený do dřeva, kancelářské místnosti jsou pak bílé. Originální řešení projektu si vysloužilo nominaci na Českou cenu za architekturu.

Čtěte další články na téma kancelář

Foto: Tomáš Rasl
Zdroj: Prokš Přikryl architekti