08.07.2021 –– architektura –– Ondřej Krynek

Severovýchodně od Brna v obci Bílovice nad Svitavou vzniklo sociální bydlení podle architektů z ateliéru Čtyřstěn. Jednoduchý a levný objekt dostal tvar pěti malých bílých dvoupatrových domků se sedlovou střechou postavených na nevýrazné základně. Řešení si vysloužilo nominaci na prestižní ocenění.

„Do polozapuštěného suterénu, přístupného z ulice a ze dvora zapuštěného jsme umístili parkování, technickou místnost, kočárkárnu, místo pro kontejnery…nutné zázemí bytového domu. Strop garáží vytvořil platformu, jakousi polosoukromou pavlač, z které budou přístupné jednotlivé domy-byty, každý samostatně. Tuto pavlač jsme záměrně rozšířili a vytvořili tak dostatek prostoru pro pohodlné procházení, ale zároveň filtr, zápraží, před vlastním vstupem tak, aby každý měl před vstupem lavičku, květináč, rohožku a zároveň se nechodilo přímo kolem oken… aby měl před oknem a vstupem sice minimální, ale svůj prostor. Kde se může setkávat se sousedy a vytvořit vzájemné vazby a vztahy,“ uvádí architekti Tomáš Págo, Karel Kubza a Milan Joja.

„S respektem k místu jsme objektu dali sedlovou střechu, tvar, který je všude v okolí. Třešničkou na dortu je otočení jednotlivých domů, štíty do ulice. To jednak umožnilo dostat střešními okny slunce do zadních horních místností a tím zajistit nutné proslunění bytů a zároveň dalo celému souboru dynamiku, šmrnc, nádech Holandska a přívětivý charakter a měřítko. Jednotlivé byty, domy jsou logicky členěny i navázány na pavlač,“ dodávají.

Dispoziční rozložení v domcích je rozmanité, i když se to na první pohled nezdá. První dva domky nabízí byty třípokojové, další dva skrývají byty dvoupokojové a poslední vysunutý směrem do ulice pak dva jednopokojové byty umístěné v patře nad sebou. Interiér bytů je minimalistický stejně jako je jednoduchý exteriér objektu. Řešení a realizace si vysloužila nominaci na prestižní Českou cenu za architekturu.

Čtěte další články na téma bydlení

Foto: Pavel Barták
Zdroj: Čtyřstěn