09.07.2021 –– architektura –– Ondřej Krynek

Velmi nezvyklý starý dům v pražských Hlubočepích se proměnil k nepoznání. Architekti z ateliéru R.U.A. si poradili s nezvyklou trojúhelníkovým půdorysem domu, výrazně jej rozšířili změnou podkroví se střechou a přistavěli schodiště v podobě matné skleněné hmoty. Celý dům pak obložili dřevem a vytvořili tak příjemný kontrast ke schodišti.

„Bâton de perroquet – tak říkají Francouzi domu, který má jednotlivé místnosti nad sebou. A to je dům v Hlubočepích na křižovatce u vstupu do Prokopského údolí. Klient koupil ještě nehotový rodinný dům s jedním podzemním, dvěma nadzemními podlažími a podkrovím o zastavěné ploše 35 m2 (trojúhelníkovým půdorysem) a nádvořím 50 m2. Dům je přisazen jednou stěnou k severnímu štítu souseda, o půldruhého patra vyššího. Dům je posazen v oblouku poměrně frekventované ulice v blízkosti železniční tratě a těsně u zastávky městského autobusu. Víc handicapů na jednom místě si už snad ani nelze představit. Výhled z podkroví však vše vynahradí,“ uvádí architekti Hana Seho a Petr Ulrich.

„Přes střechy původní zástavby starých Hlubočep se otevírá drama skalních stěn a pražského semmeringu vysoko na úbočí protějšího svahu, včetně úžasného viaduktu přes údolí. Kvůli tomuto výhledu jsme umístili obytný prostor v nejvyšším patře a volné stěny jsme prořízli horizontálním oknem na jednom konci zakončeným směrem dolů výkladcem s předsazeným velkým truhlíkem zavěšeným nad ulici, na druhé straně směrem nahoru s překlopením do střešního okna. Zde jsme vytvořili místo pro setkání rodiny – jídelní stůl. Jednotlivá patra jsme propojili přidaným schodištěm podél sousedova štítu a opláštili velkoformátovými polykarbonátovými mléčnými panely. Průsvitná fasáda dává domu zvnějšku úžasnou atmosféru, zvláště večer, a prostoru schodiště nádherné světlo, hlavně pro knihovnu na protější straně schodiště. Schodiště se tak stalo další obytnou místností,“ dodávají k rekonstrukci domu, který si za své řešení vysloužil nominaci na Českou cenu za architekturu.

Čtěte další články na téma bydlenírekonstrukce

Foto: Jan Šilar
Zdroj: R.U.A.