26.07.2021 –– architektura –– Ondřej Krynek

V jednom z chráněných krajinných oblastí v kanadském Ontariu vyrostl velmi nezvyklý rodinný dům Fold House. Navrhl jej místní architektonický ateliér Partisans, tak, že je částečně zapuštěn do svahu. V jeho polovině má pak zvlněnou střechu se schodištěm. Obytné části jsou umístěny jen na okraji domu.

Na velkorysém pozemku tak architekti nebojovali s místem, ale s částečnou neviditelností domu z jedné strany. Výsledkem jejich designu je dům složený ze tří částí. Přízemní část je rozdělena na dvě poloviny, má dřevěný interiér a černou plechovou střechou rozdělenou schodištěm. Třetí část je dřevěná budova se zaoblenými hranami připojená ve dvou podlažích.

Z domu o celkové užitné ploše 415 metrů čtverečních je nejzajímavější právě přízemí, kde najdeme bazén otevřený velkým prosklením do zahrady. Interiér je vyroben z bílého dubu ohýbaného v některých místech do organických tvarů připomínající vlny. V kombinaci s kamenem, betonem a černou plechovou střechou vypadá výsledek pozoruhodně.

V druhé části přízemí najdeme napojení na třípatrový objekt s jedním podlažím ukrytým v podzemí. V přízemí je umístěna kuchyně s jídelním stolem a obývací pokoj. V prvním patře jsou dvě ložnice a koupelna. Nechybí zde ani výstup na střechu přízemí a přímý přístup do zahrady právě oněmi schody. Toalety naopak najdete v podzemí. Na to, jak je dům prostorný je řešení interiéru nešťastné. Pokud jde však jen o rekreační využití, dalo by se to překousnout.

Čtěte další články na téma Kanadabydlení

Foto a zdroj: Partisans