27.07.2021 –– architektura –– Ondřej Krynek

Před více jak rokem dostal architektonický ateliér Mjölk do správy Lesní koupaliště, které najdete severovýchodně za Libercem. Vlastními silami vypracovali projekt revitalizace původní plovárny s vybudováním zázemí, krytého posezení, občerstvení sauny, hřišť a mola. Postupně se celý projekt realizuje.

„Součástí návrhu není jen rekonstruovaná budova plovárny s novým sociálním zázemím, saunou a stánkem s občerstvení, ale také pískové hřiště na fotbal a volejbal, dřevěná mola na ležení, pobytové schody, či nové prvky zeleně,“ uvádí architekti z ateliéru Mjölk.

„Budova nové plovárny má jednoduchou myšlenku. Snaha o co nejnižší náklady nás dovedla až k myšlence recyklované ocelové haly, pod kterou se schová celý stavební program. Výhodou takového řešení je jednoduchá etapizace celého projektu a snaha o to, aby Lesní koupaliště nebylo během následujících několika let staveništěm. Jednotlivé stavební objemy se dají realizovat postupně. První přijdou na řadu inženýrské sítě a toalety, které jsou pro provoz koupaliště zásadním vylepšením. Pak bude následovat veřejná sauna, prodejní stánek, nové převlékárny, či sprchy. Ocelovou konstrukci doplní dřevěné plochy fasád a plechová střecha,“ dodávají.

Jejich projekt navíc počítá s tím, že drobné prvky jako například mola mohou vznikat vlastníma rukama. I když na bohulibý projekt s velmi příjemnou estetikou již získali část financí, otevřeli transparentní účet pro všechny dárce. Koupaliště je totiž přístupné zdarma, což na jeho obnovu peníze nezíská. Přispět tak na dobrou architekturu může kdokoliv.

Čtěte další články na téma LiberecMjölk

Foto: Mjölk
Zdroj: Lesní koupaliště