29.07.2021 –– architektura –– Ondřej Krynek

V pražských Vršovicích v ulici Voroněžská provedl ateliér BY Architects zdařilou rekonstrukci několikapatrového rodinného domu. Úzký dům na malém pozemku, který byl původně ve velmi špatném stavu, se po rekonstrukci rozšířil o jedno poschodí, změnil umístění schodiště a stal se světlým bodem ulice.

„Klíčovými tématy bylo vymístění schodiště z apsidy do středu domu, zobytnění půdy vestavbou a zpřístupnění zahrady z obytného prostoru. Apsida se stala nedílnou součástí obytné plochy, v přízemí jako budoár v nejtěsnějším kontaktu se zahradou, ve 2. NP jako prostorná koupelna a v podkroví jako pokojík. Jejím využitím a skrz nová francouzská okna se dům dostal do intenzivního kontaktu se zahradou. Obytná kuchyně s výstupem na dvoreček je průchozí, zbývající dvě jsou přístupné nezávisle. Technologie a sklad se nachází v suterénu, přístupném ze dvora. Přízemí má podlahu s provětrávanou skladbou. Venkovní terén byl v návaznosti na výstup z kuchyně odkopán na úroveň přízemí. Tuto úpravu vymezuje dláždění a obloukové opěrné zdi z pohledových cihel. Za křivkou stupňů a segmentem původního zábradlí je malý kousek divočiny, zakončený fazolemi na plotě,“ uvádí autorka rekonstrukce Markéta Zdebská.

„Kompletní obnovu vyžadovala uliční fasáda, na které se nedochovaly historické štuky. Kompletně jsme zachovali figuru původních okenních otvorů, které jsme opatřili prvotřídními špaletami. Vložili jsme sestavu vstupních dveří s nadsvětlíkem s řemeslným detailem obložek a poutce. V ostění je integrován zvonek a poštovní schránka. V ploše fasády je vymezen parter, zdůrazněný reliéfním obkladem ze systémových minerálních desek. Na podlaze vstupu je ornamentální betonová dlažba, v obytných částech jsou dubové parkety v klasickém stromečkovém vzoru, zázemí jsou opatřena PUR stěrkou. Interiérové dveře jsou na míru, spolu s okny osazené historizujícím kováním v leštěném niklu,“ dodává. Její projekt je natolik povedený, že byl nominován na Českou cenu za architekturu.

Čtěte další články na téma bydlenírekonstrukce

Foto: Alex Shoots Buildings
Zdroj: BY Architects