30.07.2021 –– architektura –– Ondřej Krynek

V areálu Výstaviště v pražských Holešovicích byl nedávno otevřen nový pavilon s občerstvením. Jednoduchá přízemní budova s posuvnými panely na fasádě zaujme svou jantarovou barvou. Modulární objekt je součástí cesty z Výstaviště do Stromovky. Stavbu navrhli architekti z ateliéru Papundekl.

„Dispozičně se pavilon skládá z prostoru výčepu otočeného směrem do Stromovky a bistra orientovaného na Výstaviště. Uprostřed objektu se nachází zázemí pro personál a veřejné wc. Stavba je založena lehce nad úrovní terénu na betonových patkách, tak aby došlo k co nejmenšímu narušení terénu a kořenového systému stromů. Konstrukce pavilonu je modulární, montovaná z ocelových dílů, do níž je vložena zaizolovaná dřevostavba s velkorysým zasklením. Pavilon je opláštěn průsvitnými sklolaminátovými panely,“ uvádí autoři Jan Bárta, Šimon Bierhanzl, Marek Fischer a Jan Svoboda.

„Výrazná jantarová barva panelů tvoří kontrast k šedým odstínům všech konstrukcí, stěn a vybavení pavilonu. Posuvně otočné panely fungují jako shrnovací plášť, do kterého je možné celý pavilon uzavřít. Variabilita pláště umožňuje různou míru využití a otevřenosti pavilonu vůči okolí za různých povětrnostních a světelných podmínek,“ dodávají.

Architekti z ateliéru Papundekl nedali areálu Výstaviště jen novou drobnější a užitečnou stavbu, ale upravili i její okolí. Například přidali bránu ke stávajícímu oplocení, díky čemuž udělali trasu z Výstaviště do Stromovky přístupnější. Za celé své řešení si vysloužili nominaci na Českou cenu za architekturu.

Čtěte další články na téma Prahapavilon

Foto: Alex Shoots Buildings
Zdroj: Papundekl Architekti