17.08.2021 –– architektura –– Ondřej Krynek

Severně od Brna v městské části Mokrá Hora v lokalitě Ve Skrejši postavil ateliér Refuel Works dům v lese, který se snaží s okolní krajinou maximálně plynout. Díky prosklenému a otevřenému přízemí domu se pak také interiér snaží splynout s exteriérem. Dům je rozdělen na dva objekty, technický a obytný.

„Dům je součástí lesa. Parter domu je prosklený v celé ploše a otevírá se do okolí velkými posuvnými okny. Exteriér splývá s interiérem. Zdi, které obvykle obklopují interiér se rozestoupily a proměnili v prvky exteriéru – objekt garáže a dílny na západě, svah na východě, opěrná stěna na severu. Dům je rozdělen na dva objekty, technický a obytný. V technickém bloku je ve druhém podlaží umístěna garáž pro jeden automobil a v prvním patře sklady, kotelna a dílna,“ uvádí autoři Zbyněk Ryška, Jan Skoupý a Libor Šupler.

„V obytném objektu jsou ve druhém – vstupním podlaží, zádveří, šatna, pracovna a ložnice s koupelnami. Po jednoramenném schodišti scházíme do otevřeného obytného prostoru v prvním nadzemním podlaží. Zde jsou provozy uspořádány podle exponovanosti – kuchyně, na ni navazuje jídelna, sezení u krbu a salónek,“ dodávají.

Obytné podlaží rozdělili architekti pouze nábytkem. Ve středu je pomyslné jádro nabízející saunu, sprchu a toaletu. Součástí obytné prostoru je také krb odkazující na pece v tradičních chalupách, proto se v domě jí za pomyslnou pecí. Příjemné na domu je i použití materiálů, kdy příemí je prosklené a první patro je obloženo dřevem.

Čtěte další články na téma bydlení

Foto: Kamil Saliba
Zdroj: Refuel Works