26.09.2021 –– architektura –– Ondřej Krynek

Ve francouzském městě Bordeaux dokončil nizozemský architektonický ateliér MVRDV rezidenční komplex Ilot Queyries. Rozsáhlá stavba s výrazným extravagantním designem připomíná díky své bělostné barvě a ostrými tvary řadu ledovců. Směrem do nádvoří je komplex červený a osázený zelení.

V centru francouzského města Bordeaux, které má okolo 300 tisíc obyvatel, byla na východním břehu řeky Garonna vybudován rezidenční komplex Ilot Queyries. Podle návrhu ateliéru MVRDV zde ve čtvrti, kde se mísí velké bytové domy s industriální minulostí města, vznikla bílá roztříštěná hmota připomínají ledovcové kry.

Architekti navrhli jako středobod celého komplexu 200 metrů dlouhé nádvoří se zelenými plochami do tvaru kruhu. Celková plocha nádvoří, jenž je pro rezidenty spíše park, je 5 200 metrů čtverečních. Nádvoří a fasáda okolních domů je zbarvena do barvy připomínající červené víno. Zbylé fasády a střechy, s různým sklonem od 14 do 45 stupňů, mají naopak bílou barvu.

V celém komplexu o užitné ploše 23 000 metrů čtverečních vzniklo 282 bytů, z nichž 128 je sociálních. Nechybí zde parkování, komerční jednotky, restaurace na střeše v proskleném vrcholu s výhledem na město a řada venkovních posezení. Velikost, design a řešení budovy je rozhodně kontroverzní.

Čtěte další články na téma MVRDVbydlení

Foto: Ossip van Duivenbode
Zdroj: MVRDV