14.10.2021 –– architektura –– Ondřej Krynek

Na severovýchodním okraji Kolína v Borkách vyrostla nová tréninková sportovní hala, kterou navrhli architekti z ateliéru OV-A. Jednoduchá jednopodlažní budova narůstá hmotou haly, jejíž fasáda je příjemně obložena dřevem. V interiéru najdeme přiznaný pohledový beton a řadu nadčasových řešení. Nechybí kompletní zázemí pro sportovce včetně občerstvení.

„Návrh pomohly definovat následující fenomény. Rovinatý Kolín, kde se dobře jezdí na kole. Přátelská atmosféra města, které je velké tak akorát. Pomalý tok Labe a přírodní poloha místa. Základním konceptem návrhu je nízká jednopodlažní stavba, ukončená střechou s velkým přesahem a dřevěnou hmotou převýšené haly. Vymezení nízké stavby markýzou přináší vlídné měřítko se sousedskou atmosférou. Přesah markýzy slouží jako zápraží pro odpočívající týmy mezi zápasy. Nad nízkou stavbou je umístěna dřevěná lucerna sportovní haly. Okna prosvětlující halu odkazují k sokolovnám, které lemovaly republiku a dokládaly optimistického ducha meziválečného období budování státu,“ uvádí architekti Štěpán Valouch a Jiří Opočenský.

„Dispoziční řešení vychází ze základního rozhodnutí umístit veškeré provozy, šatny, sklady, bar s kavárnou do jednoho podlaží. Vše je snadno dostupné a rychle po ruce. Zároveň je zde dobrá sociální kontrola z recepce, která má přehled o dění v zázemí. Na vstupní foyer navazuje občerstvení s recepcí a prostorem, který umožní zvládnout příval návštěvníků po skončení zápasu. Oba prostory je možné vzájemně propojit nebo naopak uzavřít. V přední části jsou umístěny bloky šaten, sociální zázemí s toaletami pro návštěvníky. Na vstup navazuje prostor haly, tak aby se nemíchal provoz diváků a sportovců,“ dodávají.

Interiér o celkové užitné ploše 2 000 metrů čtverečních z exteriéru přejímá obložení stěn dřevem a čistotu povrchů. Stropy jsou z přiznaného pohledového betonu, v místech s posezením s efektními kruhovými světlíky. Šatny jsou odděleny výraznými barvami dveří a skříněk. Sportovní hala přejímá vetší využití dřeva na obložení za tribunami i příjemně kontrastní tmavou barvu pro kovové prvky.

Čtěte další články na téma stadion

Foto: BoysPlayNice
Zdroj: OV-A