09.11.2021 –– interiér –– Ondřej Krynek

Nedávno došlo ke zdařilé rekonstrukci Galerie Miroslava Kubíka, kterou najdete na Smetanově náměstí v Litomyšli. Podle návrhu architekta Michala Motyčky se z galerie stalo neokázalé výstavní prostředí pro sochy, obrazy, fotografie a další umělecká díla. Čistý prostor plný světla je v přízemí otevřen do přilehlé zahrady.

„Galerie má jednoduché schéma v podobě podélné osy vedoucí z náměstí do zahrady. Na ose jsou navěšeny jednotlivé prostorové události. Zásadní je, že daný prostor určitým způsobem dýchá, rozšiřuje se do dominantních částí a zužuje do sevření, tak se vytváří jeho přirozené dělení. Člověk má možnost se nadechnout, než vstoupí do další situace,“ uvádí k proměně zastarale řešené galerie architekt Michal Motyčka.

„Z mého pohledu je zde přítomno několik základních principů: je to o prostoru a o světle, ale i o respektu k vystavovaným dílům. Velikostí ani materiálem na sebe nově vytvořené prostředí neupozorňuje. Propojení světla a přírodního prostředí umožňuje okno do zahrady. Návštěvník má možnost komunikovat se zahradou vizuálně i světelně, tím se rozšiřuje jeho vnímání horizontu a prostorových os vertikální i horizontální, prožívá jednoduchý vzdušný prostor, ve kterém má možnost se na jednotlivé vizuální události soustředit,“ dodává.

Celková užitná plocha galerie je 590 metrů čtverečních. Nově vzniklý prostor je podle kurátorky galerie jedinečný svou neopakovatelnou světelnou atmosférou a velikostí výstavní plochy. Jednoduchost prostor, kde se příjemně kombinuje tmavě šedá podlaha s bílými zdmi a jednoduchým liniovým LED osvětlením, nechá vyznít vystavovaným dílům. Příjemné jsou i výhledy na náměstí na jedné straně a do zeleně na druhé, kam je možné navíc vstoupit.

Čtěte další články na téma rekonstrukcegalerie

Foto: BoysPlayNice
Zdroj: Michal Motyčka