29. listopadu 2022 –– interiér –– Ondřej Krynek

Architektonický ateliér Neuhäusl Hunal vytvořil v pražských Dejvicích nové An Bistro & Cafe. Najdete jej na Hradčanské a návštěvníkům má nabídnout pravou vietnamskou kuchyni. Interiér je laděný do kombinace surovosti, zastoupený surovými materiály a přiznanými rozvody, v kombinaci s jemností zastoupenou růžovými obklady. Útulnost přidává řada květin.

„Zásadní pro nás bylo uchopit téma tak, aby bylo relevantní v českém kontextu a vyhnulo se formálním klišé i laciným gestům. Na české interpretaci asijské ulice a její sympatické špíny jsme proto pracovali ve více vrstvách. Zaprvé dispozice: otevřená kuchyně je otevřenější více než obvykle a tvoří jeden celek se stoly pro hosty. Prolínání se provozů podporuje jednotný povrch podlahy. Zadruhé materialita: prostoru dominuje jednolitý blok v rafinovaně červeném obkladu. Kromě výrazných stoliček pro hosty pak pozadí tvoří přirozené odstíny šedé až bílé: ocel gastrovýbavy či stolů pro hosty, oškrábané původní stěny, lepidlo či nátěr na tvárnicích nových příček, dlažba i kaučuková podlaha,“ uvádí David Neuhäusl a Matěj Hunal.

„Zatřetí atmosféra: zavěšená svítidla tvoří příjemně útulné světlo a prostor lehce podvratně oživují neonové prvky s asijskými motivy, které přímo na konkrétní místa navrhla Barbora Tögel. Nedílnou součástí jihovýchodní Asie je také zeleň, která se kromě standardních květníků nachází i v průběžném kabelovém žlabu nesoucím elektrorozvody a svítidla. Začtvrté používání průmyslových prvků: penízková kaučuková podlaha, průsvitné PVC závěsy typické pro sklady a přiznané rozvody. Zapáté konzervace procesu stavby: skvrny od barvy anebo poznámky dělníků na stěnách se zachováním všech nedokonalostí po očištění od původního štuku,“ dodávají.

Právě nedokonalost a přiznaná surovost je u dvojice Neuhäusl Hunal tolik typická, jako například u jejich restaurace The Eatery v Praze. Není však obvyklé, že takový přístup je zvolen v místech, kam si lidé jsou posedět. K vietnamské restauraci však kombinace růžových ploch a surových nebělených omítek tak nějak zapadá. Interiér má užitnou plochu 121 metrů čtverečních v typickém rozložení. Přední část věnována posezení, střední část přípravě jídla a zadní část zázemí pro hosty.

Čtěte další články na téma restauracekavárna

Foto: Studio Flusser
Zdroj: Neuhäusl Hunal