24. ledna 2023 –– interiér –– Ondřej Krynek

V Praze na Václavském náměstí byla otevřena nová restaurace Talíř. Najdete ji v přízemí hotelu Pytloun, jehož interiéry navrhla dvojice Vrtiška & Žák. Stejné studio je autorem interiéru restaurace vyvedeného v potemnělém, intimním až divadelním duchu. Restaurace se 130 místy k sezení nabízí pod vedením šéfkuchaře Denise Wágnera tradiční českou kuchyni, avšak servírovanou formou tapas.

„Při navrhování interiérů restaurace Talíř jsme citovali principy použité v Pytloun Boutique Hotelu, abychom zachovali jednotnou identitu objektu, ale přitom zachovali charakter restaurace. Dům U Zlaté pšenice je jednou z prvních staveb v Praze, kde byla využita technologie stavění z železobetonu. Tento stavební princip jsme akcentovali a ponechali obnažené původní konstrukce a díky dobré světlé výšce se nám podařilo vetknout do interiéru nové patro. Vznikl tak intimní prostor, který není tolik exponovaný jako spodní patro – na něm je situovaný velký oválný bar, který je centrálním bodem celé restaurace. Formálně je interiér koncipován do tmavých tónů s akcenty zlaté a temně modré barvy. Vznikl tak útulný a komorní prostor, kde se mohou hosté zastavit a z klidu restaurace pozorovat ruch Václavského náměstí,“ řekl designér Roman Vrtiška.

„O celkové atmosféře restaurace Talíř bylo jasno už od začátku, neboť přímo vychází z původní koncepce celého hotelu. Materiály, povrchy i barvy byly definovány, a tak v tomto projektu bylo nejzásadnější vyřešit funkčně dispozici, která půjde vstříc jak designové koncepci, tak především vyhoví kapacitním a logistickým nárokům Lukáše Pytlouna. Se vzájemnou energií, kterou společně s Lukášem máme, tak mohl vzniknout velkorysý prostor s názorem a autentickou atmosférou,“ dodal designér Vladimír Žák.

Restaurace Talíř vaří kvalitní českou kuchyni z českých potravin často získaných z lokálních farem. Forma servírování je vlastní koncept hotelu a je inspirovaný formou tapas, kdy je české jídlo servírováno na malých talířcích a miskách. Návštěvník tak může ochutnat více pokrmů najednou díky malým porcím. Ke spokojenosti všech je proto sestaven i jídelní lístek. Zajímavostí je i proměna restaurace po 20 hodině, kdy se mění na stylový bar s poslechem živých DJ vystoupení.

Čtěte další články na téma restaurace, hotelinteriér

Foto a zdroj: Restaurace Talíř