2. prosince 2017 –– interiér –– Ondřej Krynek

Po rekonstrukci se v druhé polovině letošního roku znovu otevřela legendární pražská Cukrárna Myšák ve Vodičkově ulici. Omlazením neprošel pouze interiér, ale také vizuální identita a nabídka cukrárny, která je věhlasná už od svého založení v roce 1904 cukrářem Františkem Myšákem.

„Přízemí bylo zrekonstruováno ve spolupráci s památkáři. Horní patro bylo po pádu bohužel zcela zničeno, a proto bylo částečně vybudováno znovu. Rozhodli jsme se vycházet z původního interiéru a pracovat s dekorem,“ řekla architektka Tereza Froňková, která na rekonstrukci cukrárny pracovala pro nového majitele Ambiente.

Interiér se podle dobových fotografií v mnohém přibližuje původnímu. Například v přízemí zůstal středový dřevěný pult a ve stěnách dřevem obložené výklenky s křišťálovými sklenicemi a pečivem. Stěny i stropy jsou bílé s jemným barevným a štukatérským zdobením, podlaha si ponechala původní dlažbu. V přízemí najdeme malé mramorové kávové stolky a tradiční židle č. 14. Větší prostory a komfortnější posezení nabízí první patro laděné do stejného duchu.

Mezi zajímavost výzdoby patří obraz v prvním patře. Jeho motiv pochází z orientu a tištěn je na sametovou látku tyrkysové barvy. Připomínat má perský koberec. Další zajímavostí jsou lustry. Krom klasických křišťálových jsou zde zavěšeny i nové, které navrhlo studio Olgoj Chorchoj. Jednoduchá konstrukce z bíla lakovaného kovu má čtyři ramena zdobená ručně vyráběnými křišťálovými figurkami.

„Jednou z hlavních inspirací byla sklářská zručnost a technologické možnosti v jednotlivých továrnách, či hutích. V tomto konkrétním případě přímo z ruky na huti tvarované figurky. Tyto a podobné motivy používala původní cukrárna Myšák v interiéru jako dekorace. Na jednotlivých cukrářských výrobcích se v této době také používaly tyto objekty. Pokusili jsme se je zpátky vrátit do interiéru v podobě křišťálových myší, hadů, ryb, ovoce… netopýři jsou trochu nadsázka, ale třeba je dnešní cukráři zahrnou do dnešního sortimentu,” říká designér Michal Froněk

Čtěte další články na téma kavárnainteriér

Foto: Filip Šlapal a Cukrárna Myšák
Zdroj: Ton