09.02.2021 –– interiér –– Ondřej Krynek

Architektonický ateliér Wutopia Lab dostal zakázku snů a do jedné z kancelářských budov v čínském městě Guangzhou měli navrhnout knihovnu, jako místo odpočinku pro místní pracující. Knihovně nazvané The Satori Harbor bylo věnováno celé jedno patro budovy a vznikla zde pozoruhodná zákoutí.

Věnovat celé jedno patro knihovně, respektive místu pro odpočinek není úplně běžné. Navíc se takový prostor nenachází v přízemí, ale v jednom z vyšších pater, konkrétně v 18. a 19. podlaží. Kancelářská budova je po všech směrech obyčejná včetně open space pracovních prostor. Knihovna pojmenovaná The Satori Harbor je ale jako z jiného světa.

Wutopia Lab postavili návrh pro 2 200 metrů velký prostor inspirovaný taoismem. Z dálky je pak vidět inspirace přístavem, neboť zde najdeme i pomyslnou loď. Prostor je rozdělen na několik částí plynule přecházejících jednu v druhou. Nejzajímavější je kino, okrajové čtecí zóny, přístav s maketou lodi a knihovnami, kavárna, dětský koutek, galerie a další.

Jako z jiného světa pak vypadá série místností připomínající malé jeskyně. Navrženy jsou pro naprosté oproštění od okolí. Už vstupní chodby vypadají jako vstupy do kostela či jiných sakrálních staveb. Zajímavé je i řešení oddělování prostor posuvnými příčkami.

Čtěte další články na téma knihovna

Foto: CreatAR
Zdroj: Wutopia Lab