13.04.2021 –– interiér –– Ondřej Krynek

Architektonický ateliér No Architects dokončil v pražském Karlíně rekonstrukci jeslí Malvína. Z roztříštěného prostoru připomínající fúzi kanceláří a školky vytvořili moderní, hravý a z velké části propojený prostor pro roční děti. Útulnému a pestrobarevnému světu dominuje řada hracích koutků.

„Malvína a Eda jsou náročnými klienty. Ošleháni svými ročními životy, umí jen s několika zoubky vykouzlit stejně široký úsměv, jako propuknout v nesmlouvavý pláč. Zatímco Malvína preferuje divoké performance na žlutých žíněnkách, Eda rád vyrábí a maluje – tvoří výhradně abstraktní umění, kterým zásobuje svého věrného sběratele – tatínka. Malvína s Edou, jsou ale především sportovci a turisté, takže jsme pro ně připravili divokou herní krajinu, po které mohou vystoupat až do červeného skalního hnízda, nebo zajít na průzkum modré jeskyně,“ uvádí architekti Jakub Filip Novák a Daniela Baráčková.

„Pro jejich intelektuální potřeby poslouží řada malých motorických hlavolamů poschovávaných po jesličkách. Malvína i Eda jsou také gurmáni. A protože stolování je kolektivní zážitek, posadili jsme je s nejbližší společností tam, kam chtěl nejvíce. Tetě přímo pod nos, rovnou do linky. To jim maminka doma dopřát nemůže. Po dobrém jídle si rádi zdřímnou, k čemuž jim slouží privátní ložnice, kde se ovšem k nelibosti tetiček dá také notně zařádit, hned jak zas naberou sil,“ dodávají v originálním popisu svého projektu.

Interiér o celkové užitné ploše 120 metrů se oproti původnímu stavu proměnil k nepoznání. Za hlavní proměnou stojí změna dispozice s lepším členěním prostoru, lepší osvětlení interiéru, jistě cenově náročný vestavěný nábytek s originálním designem, hravé koutky, střídmost barev i použití dřeva. realizace by se mohla stát vzorem pro podobné rekonstrukce školních a předškolních zařízení.

Čtěte další články na téma škola

Foto: Studio Flusser
Zdroj: No Architects