31.05.2021 –– interiér –– Ondřej Krynek

Architektonický ateliér No Architects dokončil v pražských Dejvicích rekonstrukci bytu ve starém bytovém domě v klasickém bloku domů. Stometrový byt proměnili k nepoznání, prosvětlili tmavá místa a oživili střídmými barvami a hlavně přírodním dřevem. Hlavním prvkem designu se stal decentní oblouk.

„Zobytnit důstojně dosluhující dispozici složenou jen z řady místností podél jediné fasády spojené obří tmavou předsíní nemívá prosté řešení. Upřednostnili jsme verzi umožňující zužitkovat monumentální šestnáctimetrový průhled celým bytem. Jeho těžiště tvoří posezení pod knihovnami a kuchyně s jídelnou, zatímco z protilehlých konců na sebe pomrkávají ložnice dětí a rodičů. Ta rodičovská si díky šatně a privátní koupelně zachovává svou intimitu i přes přímou návaznost na obytný prostor,“ uvádí architekti Jakub Filip Novák, Daniela Baráčková a Barbora Jelínek.

„Do tmavé předsíně jsme vložili velkou koupelnu a zatočili příchod do bytu tak, aby nepotřeboval dalšími dveřmi oddělené zádveří, a přece byl zcela oddělen od dění na domovním schodišti. Do interiéru jsme pak v citacích propsali noblesně optimistický ráz domu z unikátní epochy ranného 20. století, v jehož útrobách se byt nachází. Fasáda i veřejný interiér domu jsou pojaty s dobovou výtvarnou péčí. Kapotáže topných těles se proto inspirují vzory z domovního zábradlí, špičaté obložky odrážejí okenní štuky, polstrování cituje vzor na domovních dveřích, zatímco v hladkých plochách se stejně jako na jednoduché fasádě domu zdůrazňuje ušlechtilost podstaty – dubových dýh a lakovaných povrchů v jemných odstínech,“ dodávají.

Architekti do interiéru s celkovou užitnou plochou 100 metrů nechali vyrobit v podstatě vše na míru od vestavěných skříní přes kuchyni až po postel. Vyměněna byla dokonce i okna a veškeré povrchy. Velmi příjemným prvkem je propsání fabionů do jemných oblouků v průchodech a na skříních, ale i propsání dalších prvků z fasády domu do interiéru. Jediným nedostatkem interiéru jsou naopak příliš krátce pověšená svítidla od Bomma nad jídelním stolem a v obývacím pokoji.

Čtěte další články na téma rekonstrukcebydlení

Foto: Studio Flusser
Zdroj: No Architects