2. června 2021 –– interiér –– Ondřej Krynek

Od roku 2015, kdy byla realizována studiem Formafatal první pražská restaurace Gran Fierro, uplynulo již několik let a její majitel byl nucen ji přestěhovat do ulice Myslíkova. Interiéru se ujalo stejné studio, které částečně využilo pozůstatky minulé restaurace a přidalo vlastní styl, prvky i celkové vyznění. Dominantou jsou svítidla a uhlí.

„Snaha o maximální využití vybavení a mobiliáře původní restaurace v jisté míře už definovala směr, použité materiály a základní barevnost interiéru. Do návrhu jsme vsadili nové prvky, opět odkazující na surové stavební materiály, které ovšem dostávají zcela novou funkci. Obnažené ocelové HEB nosníky slouží jako podnože k lavicím, roxorové tyče opticky předělují prostor v jeho částech nebo je z nich navržená velkorysá vinotéka přes celou stěnu a kari sítě slouží jako treláž pro zelené rostliny a oplocení zahrádky,” uvádí architektky Dagmar Štěpánová a Iveta Tesařová.

Nově se objevují betonové tvarovky, ze kterých je vytvořena dominantní dekorativní předstěna hned ve vstupní části restaurace. Tato stěna je symbolickým odkazem nového přístupu – nejen architektonického návrhu, ale především nového smýšlení a filozofie Gran Fierra a jeho majitele, který vyměnil dřevěné uhlí za bio uhlí. V Gran Fierru ho začali sami vyrábět z dřevní​​​​ho​​​ odpadu z kuchyně. Proto uvnitř každé betonové tvarovky levituje uhel, stěna je jako vitrína, uhel je jako šperk. S tímto vizuálním konceptem pokračujeme ještě do zadní části restaurace, kde je z uhlů například vytvořena zavěšená klenba jednoho ze salónků,” dodávají.

Zajímavou částí interiéru o celkové užitné ploše 314 metrů čtverečních je prostor zimní zahrady s prosklenou stěnou a výhledem do vnitrobloku. Díky osvětlení a odlišnému posezení je navozen lepší dojem propojení s okolím. Celkově má restaurace tři různé zóny posezení a 163 míst k sezení. Dokončena byla v roce 2020 a opět otevřena v roce 2021.

Čtěte další články na téma restaurace

Foto: BoysPlayNice
Zdroj: Formafatal