06.08.2021 –– interiér –– Ondřej Krynek

V brněnské ulici Veveří dokončil před krátkou dobou místní architektonický ateliér RO AR rekonstrukci původní postindustriální budovy a vytvořil zde studio pro cvičení jógy Yoga Garden Brno a výtvarnou galerii Art Gallery Brno. Spojujícím místem pro oba interiéry je zahrada viditelná skrze velká prosklení.

„Architektura navržená pro Yoga Garden a Art Galerii Brno je výsledkem hledání přirozeného a zároveň abstraktního prostoru. Chtěli jsme stvořit prostor bez falešnosti nostalgie (industriální fake) nebo falešné duchovnosti (exotické klišé). Jóga, stejně jako architektura v našem evropském kontextu, příliš často podléhá lži předobrazu, kterému jsme se chtěli vyhnout,“ uvádí architekti z ateliéru RO AR, kteří mají sídlo v Brně a polském Ústí nad Svinou.

„Kdekoli nám stávající budova překážela, zdecimovali jsme ji a transformovali. Zbořili jsme její fragmenty, abychom vytvořili nové zahrady, zbourali jsme pilíře, abychom zvětšili prostor, vytrhli jsme vnitřnosti, abychom si dali svobodu vytvářet něco nového. Kdekoli to bylo v souladu s našimi vizemi, začlenili jsme to do projektu. Pouze jsme zrenovovali stará střešní okna, pečlivě vyčistili stavební trámy a roubení, ale zanechali jsme všechny stopy opotřebení. Některé omítky v interiéru byly vyčištěny jen částečně a stále vykazují známky původního poškození. Tento proces byl otevřeným dialogem, ve kterém se noví odvažují být noví, zatímco staří se odvažují být staří,“ dodávají.

Po takto zásadní transformaci prostoru o celkové užitné ploše 683 metrů čtverečních je výsledkem světlý prostor s velkou dávkou přirozeného denního světla. Příjemné atmosféře dopomáhá jednoduchá bílá výmalba s přiznanými dřevěnými trámy, vestavěný dřevěný nábytek a dřevěná obložení v jednotném duchu. Velkým bonusem je v úzkém prostoru vzniklá malá zelená zahrada, která zároveň slouží jako propojovací prvek.

Čtěte další články na téma interiér

Foto: BoysPlayNice
Zdroj: RO AR