20.09.2021 –– interiér –– Ondřej Krynek

V pátém patře panelového domu na nejstarším sídlišti v Bratislavě přestavěl architekt Alana Prekop původně příliš rozdělený byt na otevřený a originálně řešený. Největší dominantou bytu je průhled mezi obývací částí a kuchyní v podobě velkého kruhové výřezu. Nechybí příjemná barevnost a obnažení stropu na beton.

„Cílem rekonstrukce bylo zbavit byt zbytečných příček a co nejvíce otevřít dispozici. Tím se dosáhlo úplné světlosti bytu, čemu pomáhá i oblohová vrstva, která dodává bytu ještě více vzdušnosti a prostoru. Původní dispozice bytu byla odstraněna, zachovaly se jen nosné zdi a ikonický průhled z kuchyně do obývacího pokoje. Prostor je natolik otevřený, že jednotlivé části – pokoje nedefinují příčky, ale prostor – materiály. Uprostřed se nachází nosný sloup, který je propojený betonovým průhledem s kruhem, což vytváří silný architektonický prvek uvnitř dispozice,“ uvádí Alan Prekop.

„Jediným dělícím prvkem interiéru je prosklená dřevěná konstrukce, která nahrazuje původní zděné stěny s jednokřídlými dveřmi. Požadovaná intimita bytu se dá snadno přizpůsobit konstrukci, pokud je klidový režim ložnice odizolovaný uzavřením konstrukce, a naopak tím, že se jednotlivá křídla otevřou, se prostor slije dohromady a dodá pocit jednoho celku,“ dodává.

Byt o celkové užitné ploše 70 metrů čtverečních se po rekonstrukci výrazně rozjasnil, otevřel a díky použitým materiálům a barevnosti dostal nadčasový vzhled a šmrnc. Interiér nehýří barvami, funkci zateplení převzaly bytové doplňky a některý nábytek. Zajímavostí je absence vestavěného nábytku, který nahradili volně stojící stolky či police. Realizace se uchází o cenu v soutěži Interiér roku.

Čtěte další články na téma bydlenírekonstrukce

Foto: Jakub Gulyas
Zdroj: Alan Prekop