23. října 2009 –– móda –– Jana Heyduková

Tvorbu módní návrhářky Petry Balvínové pod značkou Tiqe, můžeme sledovat už nějakou dobu. Na letošním uplynulé přehlídce Designblok 09 představila svojí novou kolekci Twisted pro podzim 2009. Na tom by nebylo nic zvláštního, kdyby všechno oblečení nebylo otočeno o 90 stupňů.

Na Designbloku jste prezentovala svou novou kolekci 90° Twisted. Kdy a kde jste na to přišla?
U této kolekce jako u jediné si přesně pamatuji okamžik, kdy mne napadla. Přesně 15.2. 2009 v 16:00 v neděli podvečer. Připravovala jsem akorát materiály pro supervizi v České televizi  a protože je to vcelku náročné, prokládám vždy tuto práci odpočinkovou kresbou. A právě v tu chvíli jsem za půl hodiny nakreslila všechny skici pro tuto kolekci. Takže 90° Twisted vznikl jako vedlejší produkt mé jiné práce. Věděla jsem hned od počátku, že to chci dělat nositelné, tak aby se celá řada dala zařadit do klasické kolekce. A povedlo se, celá se velmi dobře prodává a určitě se dostane v limitované verzi i do jarní kolekce.

Jak jste se k navrhování dostala?
K navrhování jsem tíhla už do dětství. V šesti jsem si upletla svůj první svetr a ve čtvrté třídě svoje první modely. Od dvanácti jsem věděla co chci dělat a tak z toho jasně vyplynulo, že půjdu na textilku a dál se uvidí. Po studiu v roce 1997 na Střední průmyslové škole textilní v Liberci jsem začínala v menších návrhářských dílnách, ale pak jsem na pár let přeběhla ke stylingu. Následně  jsem spolupracovala s Českou televizí na reimage moderátorů i jako výtvarnice kostýmů.  V televizním pořadu Vypadáš skvěle jsem vedla redakci proměn a podílela se tak na její image. To vše od roku 2002.
Návrhářství jsem se plně věnovala až v roce 2006, kdy jsem založila značku TIQE. Byla to ta poslední věc, kterou jsem stačila říct svému tatínkovi než umřel a vím, že byl rád, že se k tomu vracím.

Účastnila jste se nějakých soutěží?
Byla jsem nominována na Talenta sezony na Prague Fashion Weeku a s kolekcí Na rozcestí jsem  získala cenu Igedo Dusseldorf na Styl a Kabo v roce 2008.

Věnujete se jen navrhování oblečení, nebo Vás láká i něco jiného?
Letos jsem vytvořila limitovanou kolekci šperků Pink z českého skla. Právě ve šperku chceme vytvořit novou prokombinovatelnou řadu dalších sérií tak, aby jednotlivé komponenty na sebe navazovaly. Tuto řadu připravujeme na jarní kolekci. Dostali jsme také nabídku na zahraniční trh, takže právě jarní kolekce by již měla být směrována i tam. Jinak v nejbližší době nás čeká předvedení modelů na Elle Awards v SaSaZu 5. listopadu.

Kromě 90° Twisted, nabízíte v současné době i něco jiného?
Ano, je to limitovaná kolekce s názvem Estrogen. Je navržena jako oslava ženství v celé její podstatě. Střihy tvarující křivky, rafinované výstřihy a kvalitní materiály vytváří kolekci určenou pro každodenní nošení. Hlavním prvkem jsou tunýlkové tkanice, které jsou našité na tričkách, svetrech, sukních i úpletových šatech. Kombinuje tak zajímavý detail k jednoduchým liniím kabátů či easy pootočeným jeansům.
Za zmínku také stojí nová trička s hedvábnými rukávky evokující roztažené andělské perutě. Barevně je kolekce laděna do střídmých šedo-černých tónů s decentní fialovou. Barevným akcentem kolekce je sytě růžová, objevující se na sukních, ale hlavně jako doplňková barva na špercích z českého skla.

Jak Vás napadlo samotný název TIQE. Má to nějaký význam?
Název vznikl z filozofie značky, kterou jsem chtěla vytvořit – Módu pro chytré ženy. TIQE je vlastně sofistikovaná přesmyčka IQ TYKVE a vyjadřuje nadsázku a zároveň malou  šifru.  Přiznávám, že jsem v té době vůbec nepomyslela na zahraniční klientelu a že naše značka se nebude číst  „tykve“ ale „ tik“.

Čtěte samostatný článek Éterická móda Timoure et group a pompézní TIQE

Foto: Václav Kastner, Petr WeiglOndřej Lazar Krynek
Zdroj: Petra Balvínová