4. března 2023 –– události –– Ondřej Krynek

V Moravské galerii v Brně byla otevřena výstava Za dobrý design, na které designérská dvojice Vrtiška & Žák představuje výběr své designérské práce pro sedm vybraných značek. V levitující instalaci oděné do černé jsou představena svítidla, židle, postel, umyvadla, lavičky i katamarán. Výstava bude otevřena do konce ledna 2024.

„Dlouho jsme vymýšleli, jak by se výstava mohla jmenovat. S kurátorem výstavy Adamem Štěchem jsme vymysleli název Za dobrý design, což má vyjadřovat, že táhneme za jeden provaz, že jsme jeden tým. Nejen my dva, ale celá designérská scéna,“ řekl designér Roman Vrtiška.

„Nejzásadnější myšlenka designérství je ta, že produkt má právo na život. Když o tom přemýšlíte v duchu udržitelnosti, tak je to o tom, že se věci můžou předávat z generace na generaci. Důležité je dělat kvalitní design. Kvalitní v tom smyslu, že vás bude po celý život naplňovat,“ dodal Vladimír Žák.

V expozici celé oděné do černé, včetně vystavených produktů, můžete spatřit svítidla Planets od české značky Brokis, umyvadla pro Ravak, židle a další drobný nábytek pro značku Javorina, mobiliář v podobě laviček pro značku Mmcité, hračky pro značku Woo, stůl pro značku Březina, kancelářské židle pro značku Rim, pracovní stůl pro značku U1 a plavidlo pro značku Independent Catamaran.

Čtěte další články na téma výstava, Roman VrtiškaVladimír Žák

Foto a zdroj: Moravská galerie v Brně