4. května 2024 –– události –– Ondřej Krynek

Až do 30. září 2024 je možné v Obecním domě v Praze navštívit výstavu Tim Burton s podtitulem Návraty, která velkolepě připomíná více než 50letou kariéru slavného amerického režiséra, výtvarníka, designéra a scénáristy. Autor mnoha slavných filmů se v Česku připomíná instalacemi, sochami, kresbami, skicami, loutkami nebo fotografiemi. Celkově je možné prohlédnout si na 600 děl.

„Vyrůstal jsem v kalifornském Burbanku a tam to s výstavní kulturou nebylo nic moc. Mimo návštěvy Hollywoodského panoptika jsem se až do puberty do žádného muzea nedostal. Většinu času jsem trávil sledováním filmů a pořadů o příšerách, kreslením čehokoli, co mě zrovna napadlo a …hraním si na hřbitově. Když jsem později začal muzea navštěvovat, tak mě překvapilo, že jsem v nich zažíval podobné pocity jako na dohled pomníků a hrobů. Ta místa mají tichou, zadumanou, a přitom elektrizující atmosféru. Plnou napětí, tajemství i objevování– spojují život i smrt dohromady. A tak když mě v roce 2008 oslovilo newyorské Muzeum moderního umění (MoMA) s nabídkou uspořádat výstavu mých výtvarných děl, cítil jsem se poctěný, ale i nejistý,“ říká Tim Burton o své výstavě.

„Už dřív mě různí lidé nabádali, abych svou tvorbu vystavil. Ale já nikdy nekreslil ani nemaloval s úmyslem někomu se tím chlubit. Naštěstí jsem neodmítl a jsem tomu rád. Už proto, že popustit uzdu vlastní zdrženlivosti bylo těžké, ale zároveň nádherné. Dalo mi to příležitost k cestování a sdílení zkušenosti s lidmi na všech dalších místech, kam výstava doputovala. Nesmírně mě těší, že od roku 2008 můj tým sestavil již třetí výstavu (2008 pro MoMU, 2014 pro Prahu a nyní opět pro Prahu). Před 10 lety jsem byl její atmosférou okouzlena nyní se na ni těším stejně, i když bude na jiném místě. Prahu jsem si zamiloval pro gotickou krásu, slabost pro loutky a marionety a i kvůli jejím obyvatelům – mezi které patříte asi i vy. Díky za pozvání! Věřím, že se vám výstava bude líbit,“ dodal Burton.

Tim Burton je slavný především pro svůj originální styl promítaný v podstatě do všech jeho filmů. Nejslavnější je samozřejmé Beetlejuice, Batman, Střihoruký Edward, Mars útočí, Ospalá díra, Karlík a továrna na čokoládu, Sweeney Todd: Ďábelský holič z Fleet Street a další. Výpravnost jeho filmů ve spojení s propracovanými detaily a osobitostí jsou nepřekonatelné a ve svém žánru je považován za hvězdu. Také je to jeden z mála či vůbec jediný, kdo pořádá výstavy své tvorby jinak pro filmová plátna.

Čtěte související článek na DesignMag.cz

Tim Burton v Praze zahájí výstavu stovek svých děl

Tim Burton v Praze zahájí výstavu stovek svých děl

Čtěte další články na téma výstavaTim Burton

Foto: Jan Hromadko
Zdroj: Tim Burton Prague