22. června 2014 –– umění –– Klára Tichá

Ben Foster je novozélandský umělec, který vytváří sochy, které jsou vždy umístěny v kontextu jeho daného okolí a utváří tak umění zasazené do přírody. Foster tvrdí, že je jeho práce spojením přírodního i umělého a pokouší se o pečlivé vyvážení formy a pohybu.

Statickými geometrickými objekty s nádechem minimalismu se snaží Ben Foster oživit veřejný prostor ve svém okolí. Inspiraci pro ně nalézá z běžných denních situací a tak objekty v přírodě vypadají, jako by tam skutečně patřily.

Dosavadně prezentovaná práce by se dala rozdělit na dvě kategorie. Jednou jsou lesklé objekty vyobrazující nejrůznější tvary jako vrut, kruh či nově ze země vyrůstající rostlinu. Druhá část jsou bílá zvířata v životní velikosti, která odpovídají reálným proporcím avšak jejich tvar je definován geometrickými ploškami.

Jeho monumentální objekty jsou tvořeny z hliníku a nerezu, aby byly odolné vůči přírodním vlivům, když zrovna nejsou v interiérech galerií. Od 15. července budou jeho díla k vidění ve výstavních prostorách Sanderson Contemporary Art v Auclandu na Novém Zélandu.

Ben Foster vystudoval výtvarné umění na Nelson Marlborough Institute of Technology na Novém Zélandu. Kromě umělecké praxe si sochař libuje ve strojírenství, které mu značně usnadňuje jeho práci. Jeho nadání navíc dokazuje i fakt, že dostal za svoji práci řadu ocenění.

Čtěte další články na téma socha

Foto a zdroj: Ben Foster