24.11.2009 –– architektura –– Ondřej Krynek

Kodaňské architektonické studio 3XN vyhrálo soutěž na výstavbu nového kulturního centra ve městě Aarhus v Dánsku. Pod pochozí zlámanou červenou střechou, sloužící i jako rozhledna, najde úkryt hlavně velká posluchárna. Nový objekt vznikne na kolejišti mezi budovami nákladních skladů. Urbanistický vzor nové čtvrti navrhli NORD.

První vlaštovkou k přestavbě staré čtvrti v druhém největším dánském městě Aarhus, bylo vyhlášení soutěže na urbanistické řešení celé nové městské čtvrti určené pro scénografii, vizuální umění a literaturu. To vyhrálo s geometricky řešenými ulicemi i budovami dánské architektonické studio NORD, které nedávno vyhrálo i soutěž na výstavbu centra zaměřeného na léčbu rakoviny.

Tím nejzajímavějším v nové čtvrti však je nové kulturní centrum, které v samostatné architektonické soutěži navrhli 3XN. Nová budova vznikne na kolejišti mezi dvěma podlouhlými cihlovými sklady, jejíchž součástí se také stane. Architekti se inspirovali v samotném umění a navrhli červenou ostře lomenou střechu, po níž se dá díky mírnému sklonu pohodlně chodit a pod níž schovají celý základ centra.

Využitím původních budov, rozdělených na několik samostatných prostor, a nově vzniklé zástavby, vznikne 9000 metrů čtverečných určených k flexibilnímu využití. Chybět krom výstavních prostor a například kavárny nebude ani velká posluchárna. Myšleno je i na ekologii a rozšíření zelených ploch, které mají osídlit v podobě koberce i střechy celého komplexu.

Čtěte samostatný článek NORD pomohou léčit rakovinu klinikou v Kodani

Foto a zdroj: 3XNNORD