24.05.2010 –– architektura –– Kateřina Thérová

Pařížské architektonické studio OFF Architecture vyhrálo v lednu tohoto roku první cenu na návrh kulturního centra Paula Eluarda v malém jihofrancouzském městě Cuganux. Nenavrhla však pouze multifunkční budovu, ale zároveň také novou architektonickou dominantu města hlavně díky netradičně dřevěně protkané fasádě. Projekt byl nyní představen v rozšířené detailní podobě.

Cugnaux, město nedaleko Toulouse s nízkou hustotou zalidnění, ale za to s jedinečným, historickým centrem. Na druhou stranu město trpící, kvůli špatně organizaci ulic, služeb, obchodních míst a zbytečně využitých veřejných prostor. Z těchto důvodů byla vyhlášena soutěž na návrh kulturního centra. Skupina OFF Architecture přinesla návrh, jak skoncovat s těmito problémy a městu tak nabídnout multifunkční budovu, která nenaruší strukturu okolí, ale naopak se začlení do okolní vegetace.

K budově tvaru kvádru, o rozměrech 36 metrů na délku i šířku a 18 metrů na výšku, byl také začleněn park, který poskytne útočiště aktuálním i blížícím se projektům jako třeba parkovací místa. Hlavní vchod z náměstí propojuje stavbu s městem a zároveň umožňuje přímý vstup do haly, která se nachází v přízemí. Hala je prostorná a prosklená, čímž napomáhá cirkulaci a poskytuje tak jednoduchý přechod mezi interiérem a exteriérem.

Budova je projektována jako velice kompaktní objekt, který se skládá z několika pater, přinášejících komfort a dostatek světla. Nabídnout by měla výstavní síň, konferenční halu, městské a kulturní služby, školu umění, knihovnu a technické prostory. Hlavní scéna nabídne až 400 míst k sezení jako konferenční sál nebo 1 000 míst k stání, zároveň poskytne veřejnosti ty nejlepší vizuální a zvukové podmínky. Prostor lze otevřít na severovýchod a uspořádat zde koncerty nebo festivaly.

Fasáda je utkána z mnoha dřevěných částí, které poskytují optimální, filtrující efekt založený na teplotních, vizuálních a okolních kvalitách pro každou příležitost. Tento projekt přináší novou možnost, jak vnímat budovy s touto funkcí.

Foto a zdroj: OFF Architecture