21.11.2010 –– architektura –– Ondřej Krynek

Japonské architektonické studio Kengo Kuma vyhrálo mezinárodní soutěž o podobu muzea Victoria & Albert ve skotském městě Dundee ležícím na východním pobřeží. Vyrůst by se mělo na vodě u přístavu s historickou lodí do konce roku 2014. Vítězná podoba budovy připomíná kus opracované skály.

Skotské město Dundee schválilo dlouhodobý plán přestavby jeho pobřeží na dobu více jak třiceti let. Do roku 2031 počítá projekt se změnou vnímání pobřežní části města na více přístupnou, moderní, funkční a mnohem atraktivnější pro obyvatele. Za toto období dojde k propojení nábřeží s městem, obnovení rovnováhy mezi budovami a městským prostorem, vybudovány budou nové ulice, cyklistické i pěší trasy, železniční nádraží s příjezdem na náměstí a vytvoření nových centrálních vodních prvků.

Důležitým bodem restrukturalizace města bude výstavba nového muzea Victoria & Albert, které je ve světe známo především svou pobočkou v Londýně založenou už v roce 1852 a mající ve své sbírce téměř pět milionů objektů. Budova bude nabízet expozice talentovaných skotských designerů, vytvoří i prostor pro putovní výstavy z Velké Británie z V&A i dalších galerií a bude podporovat nová chápání v uplatnění designu.

Proto byla vyhlášena mezinárodní architektonická soutěž, do jejíhož finále se dostala šestice významných světových studií jako Steven Holl, REX, Snøhetta, Delugan Meissl a Sutherland Hussey. Vítězem se však stalo japonské studio Kengo Kuma, které se proslavilo zatím jen v rodné zemi, nejvíce v Tokiu. Vyhráli s designem budovy tvořené ze dvou spojených avšak zdánlivě samostatných objektů, z nichž každý má sešikmené obvodové zdi poskládány z podlouhlých betonových bloků.

Po dokončení muzea v roce 2014, nejpozději však 2015, bude V&A Dundee nabízet dvě výstavní galerie o rozloze 800 a 300 čtverečních metrů, galerii skotského designu o rozloze 200 metrů, galerii umění 20. a 21. století o ploše 250 metrů, zónu pro akční design o užitných plochách 750 metrů, kanceláře, panoramatickou kavárnu, restauraci, dětské centrum, vzdělávací centrum, velkou prosklenou multifunkční halu a další nezbytné prostory.

Foto a zdroj: V&A Dundee