10.04.2011 –– architektura –– Ondřej Krynek

Dánské architektonické studio Bjarke Ingels Group, známé spíše jako BIG, vyhrálo soutěž na územní plán a vytvoření čtvrti Stockholmsporten. Nově uměle zbudované kruhové údolí bude umístěno v místě křížení dvou dálnic, nad kterými se má vznášet futuristická lesklá koule odrážející dálniční uzel. Okolo nové městské brány bude zbudováno i bydlení, parky a cyklistické stezky.

Trojice studií BIG, Grontmij a Spacescape vyhrála soutěž na nový vstupní městský portál švédského největšího a zároveň hlavního města Stockholmu. Základem projektu nazvaného Stockholmsporten, umístěného asi 15 kilometrů severně od centra města, bude díky valům do kruhu vytvořené energetické údolí. V umělých kopcích, které budou zároveň fungovat jako protihluková bariéra, budou vyhloubeny tři tunely pro nejrušnějších dvojici dálnic, jenž se budou křížit v přesném středu a změnit směr jízdy bude možné pomocí velkého kruhového objezdu.

V místě protnutí dálnic E18 a E4 se bude nad řidiči vznášet gigantická futuristická stříbrná koule o váze necelých 16 tisíc kilo, která nebude jen ve 180 stupních odrážet dění na dálnicích, ale bude i větrnou a solární elektrárnou díky fotovoltaickým článkům zabudovaným v plášti. Devadesát procent získané energie půjde do rozvodné sítě a ročně uživí 235 rodin z přilehlé nově postavené čtvrti. Samozřejmě bude díky odrazům i takovým malým druhým sluncem pro okolní.

Součástí urbanistického plánu Stockholmsporten, zasahující rozlohu 580 000 metrů čtverečních, je i zbudování nových parků, umělých kopců, borovicových a dubových lesních ploch, mokřad a trávníků. Kolem budou vést turistické a cyklistické stezky, které mají být napojeny na nové bydlení, nákupní centrum, turecké lázně a mešitu. Datum zahájení ani dokončení projektu, který bude realizovat město Stockholm a Švédská dopravní správa, zatím není známo.

Čtěte všechny články na téma BIG

Foto a zdroj: BIG