03.06.2011 –– architektura –– Ondřej Krynek

Italské město Cuneo se může pochlubit nezvykle moderní čerpací stanicí Gazoline, kterou navrhlo místní architektonické studio Damilano Studio Architects. Nečekané je kompletní oblé řešení provozních budov, které není nudné jako u většiny benzínek, ale velmi výrazné i díky velkému prosklení k návštěvě vyzývajících stěn.

Cuneo je malé asi padesátitisícové město ležící v oblasti Piemont na severozápadě Itálie asi 50 kilometrů od francouzských hranic. Tím více je zajímavá realizace čerpací stanice Gazoline, kterou navrhlo a postavilo na okraji města studio Damilano Studio Architects, jenž jí koncipovala tak, aby to byl silný zážitek na krátké i dlouhé trase pro projíždějící městem. Inspirace možná pochází z Rumunska, kde se před dvěma lety začaly stavět futuristické čerpací stanice Litro.

Majitelé benzínky si uvědomují, že k návštěvě a načerpání pohonných hmot nemusí zlákat jen o něco málo nižší cena paliva, ale i architektura čerpací stanice, její interiér a samozřejmě nabízený servis. Studio Damilano, sídlící v malém a všem neznámém městečku Borgo San Dalmazzo Cuneo v Itálii, navrhli futuristickou benzínku moderních oblých tvarů ze skla a betonu, která i přesto může působit velmi příjemným vlídným dojmem.

Objekt benzínky nabízí 400 metrů čtverečných užitné plochy a je samozřejmě rozdělen na část určenou pro provoz čerpacích služeb a část pro odpočinek cestujících s restaurací. Benzínka má dvě příjezdové cesty ze dvou stran objektu. Z jedné strany přijíždí nákladní vozy k jedinému stojanu s vysokou ostře řezanou stříškou. Z druhé strany přijíždí osobní automobily pod samostatný oválný přístřešek nabízející čtyři červené stojany.

Nová čerpací stanice Gazoline v Itálii od Damilano Studio Nová čerpací stanice Gazoline v Itálii od Damilano Studio Nová čerpací stanice Gazoline v Itálii od Damilano Studio Nová čerpací stanice Gazoline v Itálii od Damilano Studio

I když je budova čerpací stanice zdánlivě rozdělena na samostatné bloky působí kompaktně díky propojení všech architektonických prvků, které jsou moderně oblé. Bělostí zářící interiér láká k posezení především prostřednictvím nečekaně velkému prosklení stěn. V prodejně s pokladnou se k bílé více vyskytuje dravá červená barva, v restauraci a chodbách pak hřejivá hnědá. Zvláštností celé stavby je venkovní přístup k toaletě kryté z boku velkou červenou deskou s grafickým motivem na toaletě sedícího psa.

Čtěte samostatný článek Rumunsko zaplaví futuristické čerpací stanice Litro

Foto a zdroj: Damilano Studio