13.11.2011 –– architektura –– Ondřej Krynek

V norském městě Porsgrunn, ležícího na jihu země, začalo vyrůstat Námořní muzeum a vědecké centrum od dánského architektonického studia Cobe. Ti navrhli dvoupatrovou futuristickou budovu složenou ze sešikmených propojených kovových kostek. Do konce roku 2012 bude na nábřeží stát nová dominanta města připomínající ledové kry, trupy lodí nebo třeba výzkumnou kosmickou stanici.

Námořní muzeum a vědecké centrum v Norsku vzešlo z architektonické soutěže konané v roce 2009. Asi čtyřicetitisícové město Porsgrunn má díky svému umístění na jihu země u průlivu Skagerrak bohatou námořní historii lodní dopravy a proto čím dál úspěšnější architektonické studio Cobe navrhlo podobu muzea, co nejcitlivější k současné zástavbě a odrazem na ní.

Muzeum dostane moderní podobu, která bude zářivým futuristickým klenotem širokého dalekého okolí. Vhledem k okolním budovám je muzeum při pohledu zvenčí sestaveno z několika menších objemů v podobě lesklých kovových kostek s nakloněnými střechami, jenž ve svém spojení tvoří jednu velkou budovu. Kovová fasáda nemá budit jen krystalický dojem, ale všechno dopadající světlo odrážet a dělat tak své okolí barevnější.

Do interiéru se vstupuje vyseknutými rohy jednotlivých kostek v přízemí, kde jsou umístěny veřejnosti přístupné muzejní části budovy. Budovou se pak line jeden hlavní multifunkční prostor, na něhož jsou napojeny další pevně dané užitné prostory, které celkem tvoří dohromady 1 700 metrů čtverečních užitné plochy. Součástí projektu je i vybudování nové promenády na nábřeží u tohoto muzea s centrem. Otevření se plánuje na podzim 2012.

Čtěte všechny články na téma muzeum, NorskoCobe

Foto a zdroj: Cobe